Nyhetsartikkel

Vaksinasjon mot Ebola

Prosessen med å godkjenne Ebola-vaksinen har blitt påskyndet og fire land er nå i gang med vaksinering i risikoområder. Flere andre land følger snart.

Temaside om Korona

Verdens helseorganisasjon (WHO) melder at de fire landene Den demokratiske republikk av Kongo (DRC), Burundi, Ghana og Zambia har fått tilgang til å lisensere Ebola-vaksine, og at flere land vil følge de nærmeste ukene1.

Lisensering av vaksinen betyr at produsenten kan lagre og distribuere denne vaksinen bredt til afrikanske land som er i risiko for utbrudd av virussykdommen Ebola. Når lisensierte doser er tilgjengelige, krever ikke bruk av vaksinen at det må gjøres kliniske forsøk eller at man må følge forskningsprotokoller.

Dette er en milepæl i kampen mot Ebola. WHO har påskyndet lisensieringen og utrullingen av Ebola-vaksinen ved å godkjenne at vaksinen oppfyller organisasjonens standarder for kvalitet, sikkerhet og effekt på den raskeste måten noensinne2. Det er gjort mulig ved å effektivisere lisensieringsprosessen.

WHO's regionale direktør i Afrika, Dr. Matshidiso Moeti, sier at den raske godkjenningen sikrer tilgang til effektiv forebygging når og hvor den er mest nødvendig.

Den injiserbare Ebola-vaksinen, Ervebo, er produsert av MSD. Foreløpige studier viser at vaksineeffekten er 97,5 prosent. Data tyder også på at vaksinering av mennesker som allerede er infiserte, reduserer deres risiko for å dø.

Som en følge av det pågående Ebola-utbruddet i DRC, har over 290.000 mennesker til nå blitt vaksinert.

Kilder

Referanser

  1. WHO. Four countries in the African region license vaccine in milestone for Ebola prevention. 14 February 2020. www.who.int
  2. WHO. WHO prequalifies Ebola vaccine, paving the way for its use in high-risk countries. 12 November 2019. www.who.int