Nyhetsartikkel

Yips

Har du opplevd at du skal utføre en enkel og presis handling, og idet du gjør bevegelsen, så inntrer en ufrivillig muskelbevegelse som medfører at du bommer på målet. Kanskje du har yips?

Temaside om Korona

Yips er en fokal oppgave-spesifikk dystoni med tap av fine motoriske ferdigheter hos idrettsutøvere1. Tilstanden opptrer plutselig og uten noen åpenbar forklaring, vanligvis hos idrettsutøvere med mange års erfaring. Vi vet lite om tilstanden, og den har ingen kjent behandling. Utøvere påvirket av yips gjenvinner noen ganger sine ferdigheter, noe som krever en omlegging av deres teknikk. Mange er nødt til å avslutte sin idrettskarriere på høyeste nivå2.

Yips viser seg som plutselige bevegelser i kritiske øyeblikk, og opptrer oftest i idretter som krever at de skal utføre en enkel og presis handling, for eksempel i golf og dart. I golf forstyrrer yips putting - idet utøveren skal gjøre en presis put, oppstår en plutselig ufrivillig bevegelse i vristen eller underarmen som ødelegger putten.

Det er vist at tilstanden forekommer i andre idretter også, som cricket, baseball, biljard.

I en studie blant 912 golfere fant man en prevalens på 6 prosent3. Menn hadde høyere forekomst av yips, det samme gjaldt de med nære slektninger som hadde yips. Tilstanden var hyppigere blant de med gode ferdigheter.

Kanskje forekommer yips også i andre idretter?

Kilder

Referanser

  1. Yips. Wikipedia. Siden besøkt 09.10.2019. en.wikipedia.org
  2. Keller DM. Yips Focal Dystonia May Affect More Athletes Than Previously Recognized - Medscape - Oct 02, 2019. www.medscape.com
  3. International Congress of Parkinson's Disease and Movement Disorders (MDS) 2019: Abstract 1351, presented September 24, 2019.