Kolorektalkreft er den tredje vanligste krefttypen blant menn og kvinner. Kjente risikofaktorer er arv, røyking, overvekt og fedme og lav fysisk aktivitet1-2. Kostholdsfaktorer som også øker risikoen, er regelmessig alkoholinntak3, lavt inntak av frukt og grønnsaker4-5, lavt fiberinntak, fettrik kost og et kosthold med mye prosessert mat6. De senere årene har et økende antall studier vist at tarmen ser ut til å lage et unikt økosystem inne i tarmkanalen som opprettholder homeostase og at endringer i tarmens mikrobiom er relatert til risikoen for å utvikle kolorektal kreft7-8.
Fermentert mat inneholder store mengder levende mikroorganismer og kan brukes som probiotika til å berike tarmkanalen med gunstige bakterier. Det hjelper kroppen til å absorbere næringsstoffer og forsterker immunfunksjonen ved å hindre inflammasjon og stimulere fagocytose. Yoghurt er en slik fermentert mat, og inntak av yoghurt er rapportert å føre til en rekke gunstige helseeffekter9.
Studier har vist sprikende effekter av yoghurt på kolorektalkreft. Formålet med denne metaanalysen av epidemiologiske studier publisert i Frontiers in Nutrition10 var å studere sammenhengen mellom yoghurtinntak og risikoen for kolorektalkreft. Totalt fant forfatterne 16 studier som oppfylte inklusjonskriteriene. Samlet inngikk flere hundretusener individer i studiene.
Regelmessig inntak av yoghurt ga en signifikant lavere risiko for kolorektal kreft
- totalt sett: Odds ratio (OR) 0.87, 95% KI 0.81-0.94
- i kohortstudier:OR 0.91, 95% KI 0.86-0.97
- i case-control studier: OR 0.75, 95% KI 0.65-0.85
Effekten var særlig stor i Europa og Afrika. Sensitivitetsanalyser indikerte at resultatene var stabile, og forfatterne fant ikke tegn til publikasjons bias.
Konklusjon: Studien indikerer at regelmessig inntak av yoghurt reduserer risikoen for kolorektalkreft.
Kilder
Referanser
- Xu W, He Y, Wang Y, et al. Risk factors and risk prediction models for colorectal cancer metastasis and recurrence: an umbrella review of systematic reviews and meta-analyses of observational studies. BMC Med. (2020) 18:172. doi: 10.1186/s12916-020-01618-6 DOI
- Gausman V, Dornblaser D, Anand S, et al. Risk factors associated with early-onset colorectal cancer. Clin Gastroenterol Hepatol. (2020) 18:2752–59. doi: 10.1016/j.cgh.2019.10.009 DOI
- Bagnardi V, Rota M, Botteri E, et al. Alcohol consumption and site-specific cancer risk: a comprehensive dose-response meta-analysis. Br J Cancer. (2015) 112:580–93. doi: 10.1038/bjc.2014.579 DOI
- Schwingshackl L, Schwedhelm C, Hoffmann G, et al. Food groups and risk of colorectal cancer. Int J Cancer. (2018) 142:1748–58. doi: 10.1002/ijc.31198 DOI
- Kerr J, Anderson C, Lippman SM. Physical activity, sedentary behaviour, diet, and cancer: an update and emerging new evidence. Lancet Oncol. (2017) 18:e457–71. doi: 10.1016/S1470-2045(17)30411-4 DOI
- Song M, Garrett WS, Chan AT. Nutrients, foods, and colorectal cancer prevention. Gastroenterology. (2015) 148:1244–60.e16. doi: 10.1053/j.gastro.2014.12.035 DOI
- Song M, Chan AT, Sun J. Influence of the gut microbiome, diet, and environment on risk of colorectal cancer. Gastroenterology. (2020) 158:322–40. doi: 10.1053/j.gastro.2019.06.048 DOI
- Wong SH, Yu J. Gut microbiota in colorectal cancer: mechanisms of action and clinical applications. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. (2019) 16:690–704. doi: 10.1038/s41575-019-0209-8 DOI
- Michels KB, Willett WC, Vaidya R, Zhang X, Giovannucci E. Yogurt consumption and colorectal cancer incidence and mortality in the nurses' health study and the health professionals follow-up study. Am J Clin Nutr. (2020) 112:1566–75. doi: 10.1093/ajcn/nqaa244 DOI
- Sun J, Song J, Yang J, et al. Higher Yogurt Consumption Is Associated With Lower Risk of Colorectal Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Front Nutr. 2022 Jan 3;8:789006. doi: 10.3389/fnut.2021.789006.