Folkehelseinstituttets rapport «Legemiddelforbruket i Norge» viser at det i perioden 2006 til 2020 har vært en betydelig økning i legers forskrivning av paracetamol på resept. Dette er en ønsket utvikling og i tråd med Legemiddelverkets anbefaling om at paracetamol bør være førstevalget ved behandling av smerter.
Piloten som nå er startet i Bergen vil videreføres i 2023. Fra 2024 er det planlagt nasjonal innføring med oppstart i ett helseforetaksområde i hver region. Det er Direktoratet for e-helse som sammen med Norsk helsenett har ansvar for utprøving og innføring av pasientens legemiddelliste.
Dagens vilkår for individuell stønad kan ha blitt forstått og praktisert noe ulikt. Legemiddelverket og Helsedirektoratet har derfor gått gjennom dagens vilkår og utarbeidet presisieringer og endringer som trer i kraft 1. april i år.
Nye anbefalinger fra europeiske legemiddelmyndigheter om overvåking av leverfunksjon for å minimere risikoen for leverskade under behandling med Mavenclad
Fra 1. januar 2023 skal pasienter som bruker blodsukkersenkende legemidler ha førerkort med maksimalt fem års gyldighet i førerkortgruppe 1 (inkl. klasse B). Pasienter som ikke allerede har dette, må i løpet av 2022 få ny tidsbegrenset helseattest. Attesten skal leveres til Statens vegvesen, som utsteder nytt førerkort.
Paxlovid fikk betinget godkjenning av europeiske legemiddelmyndigheter 27. januar 2022. Godkjenningen gjelder behandling av voksne pasienter som er tidlig i sykdomsforløpet og som har økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19. Legemiddelverket fraråder bruk av ivermektin for å forebygge eller behandle covid-19.
Utslippene fra inhalasjonsaerosoler til behandling av astma og kols er små i den store sammenhengen, men er likevel ikke helt ubetydelige. Én dose legemiddel fra en boks som bruker hydrofluorokarboner som drivgass tilsvarer i størrelsesorden 100 - 140 g CO2-ekvivalenter, noe som tilsvarer utslippene ved én kilometer kjøring med bensinbil.
Nå lanseres Norges første kunnskapsbaserte oppslagsverk om dosering av legemidler til barn som er tilpasset norske forhold. Det heter KOBLE og vil legge til rette for at helsetjenesten får tilgang til solid, trygg, uavhengig og kvalitetssikret informasjon om dosering og bruk av legemidler til barn.
Helsedirektoratet og Legemiddelverket har i samarbeid med farmakologisk ekspertise og kliniske miljøer skrevet nye Nasjonale råd for LMS og LMG. Utkastet er nylig sendt ut på høring. I den forbindelse ble sjekklisten oppdatert.
Med bakgrunn i farmakologisk kunnskap og klinisk erfaring ber Legemiddelverket produsenter om å oppdatere produktinformasjonen for perorale og rektale paracetamolprodukter, slik at pasienter får best mulig smertelindring.
De siste årene har vi sett en mangedobling av skabbtilfeller og flere sliter med å bli kvitt plagene. Sammen med Folkehelseinstituttet (FHI) har Legemiddelverket utarbeidet nye veiledere til både helsepersonell og pasienter.
Helsepersonell har plikt til å melde ved mistanke om alvorlige, nye eller uventede bivirkninger etter vaksinering. Årsakssammenhengen trenger ikke være kjent, mistanke er tilstrekkelig for å melde.
Legemiddelverket mottar mange meldinger om mistenkte bivirkninger knyttet til koronavaksinene. Når en melding skal behandles er det viktig at den inneholder så detaljerte opplysninger som mulig.
Et enstemmig Storting vedtok nylig å endre § 6-6 i apotekloven slik at bytte i apotek også blir mulig for biotilsvarende legemidler (godkjente versjoner av biologisk legemiddel).