Nyhetsartikkel

Virkestoffmerking på legemiddelpakningen

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Legemiddelverket har lenge arbeidet for at virkestoffet skal ha en fremtredende og standardisert plassering på legemiddelpakningen. En studie som nylig er publisert viser at dette kan bidra til færre misforståelser og økt compliance.

Studien viser at det er vanskelig for pasienter å forstå at to pakninger inneholder samme legemiddel når både pakning og navn er forskjellige. Samtidig viser studien at standardisert design og tydelig virkestoffmerking bidrar til at pasienter i større grad klarer å avgjøre om pakningen inneholder samme eller ulike virkestoff.

Studien er publisert i det anerkjente psykologitidsskriftet «Human Factors». Overlege Sigurd Hortemo og Medisinsk fagdirektør Steinar Madsen tok initiativ til studien, og har gjennomført denne i samarbeid med Tor Endestad og Laura Anne Wortinger ved Center for Study of Human Cognition ved Universitetet i Oslo.

Vi håper resultatene på sikt kan bidra til tryggere legemiddelbruk. Målet er at legemiddelpakningene merkes på en måte som reduserer feilbruk. Studien vil være nyttig i det videre arbeidet for et oppdatert europeisk regelverk.

Kilder

Referanser

  • Tor Endestad et al. Package Design Affects Accuracy Recognition for Medications. Human Factors 2016; 58: 1206-16. PMID: 27591209