Legemiddelfirmaene sender «Kjære helsepersonell»-brev til leger og annet helsepersonell når det kommer ny og viktig informasjon om legemidlers bivirkninger og sikkerhet. Ved godkjenningen av et nytt legemiddel kan myndighetene kreve at firmaet distribuerer opplæringsmateriell, i tillegg til preparatomtale og pakningsvedlegg. Hensikten er å informere om forhold ved legemidlet som helsepersonell bør være spesielt oppmerksom på. Materiellet utarbeides i samarbeid med Legemiddelverket og er merket med denne logoen:

Mer synlig på Felleskatalogens web og app
Legemiddelverket ønsker å gjøre opplæringsmateriell og ny sikkerhetsinformasjon («Kjære helsepersonell»-brev) mer tilgjengelig for helsepersonell i digitale kanaler. På sikt ønsker vi å avvikle dagens brevutsending. I samarbeid med Felleskatalogen har vi derfor gjort informasjonen og materiellet mer tilgjengelig ved å løfte visningen av både «Kjære helsepersonell»-brev og opplæringsmateriell opp til toppen av legemiddelteksten.
Last ned app

Felleskatalogens elektroniske informasjon oppdateres automatisk. Den er gratis og tilgjengelig for bruk i ulike nettløsninger. Ved å laste ned applikasjonen vil du alltid ha legemiddelinformasjon lett tilgjengelig. Innholdet ligger lagret på smarttelefonen/nettbrettet, slik at du ikke er avhengig av nettverk for tilgang. Last ned app'en via Google Play, App Store og Windows Store.
Elektronisk meldeskjema for bivirkninger
Fra 1. november kan helsepersonell melde bivirkninger til Legemiddelverket via et elektronisk meldeskjema. Løsningen krever innlogging via elektronisk ID og kan brukes av alt helsepersonell.
Meldingene vurderes av Regionale legemiddelinformasjonssentre (RELIS) i hver helseregion. Vaksinemeldinger saksbehandles av Folkehelseinstituttet (FHI). Etter å ha sendt bivirkningsmeldingen vil du få en tilbakemelding fra RELIS/FHI med vurdering av hendelsen.
Leger har meldeplikt for dødelige og livstruende bivirkninger, bivirkninger som har gitt varige alvorlige følger og uventede eller nye bivirkninger ved bruk av legemidler. Husk at mistanke om sammenheng mellom legemiddel og bivirkning er nok for å melde. Rapporter heller en gang for mye enn en gang for lite!
Bruk det nye meldeskjemaet: legemiddelverket.no/meldeskjema relis.no/meldeskjema