Nyhetsartikkel

Mangel på ranitidin-holdige legemidler

Stoffet N-nitrosodimetylamin (NDMA) er funnet ved analyse av tabletter med ranitidin i USA, Tyskland og Sveits.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er meldt om langvarig mangel på alle legemidler med ranitidin. Årsak til mangelen er funn av en forurensning i ranitidin-tabletter1.

Stoffet N-nitrosodimetylamin (NDMA) er funnet ved analyse av tabletter med ranitidin i USA, Tyskland og Sveits. WHO har klassifisert NDMA som et stoff som kan være kreftfremkallende. Vi utsettes daglig for stoffet i små mengder uten at dette er helseskadelig, for eksempel når vi spiser røkte matvarer.

Pasienter som bruker legemidler med ranitidin kan fortsette behandlingen inntil vi vet mer om eventuell helserisiko som følge av forurensingen.

Det er foreløpig uklart om forekomsten av NDMA skyldes forurensning av virkestoffet, tablettproduksjon eller eventuelt andre forhold. Europeiske legemiddelmyndigheter har startet en gransking for å vurdere helserisikoen ved bruk av legemidlene.

Alternative legemidler

Protonpumpehemmere som inneholder esomeprazol (Nexium, Emoprazol), pantoprazol (Somac, Pantoprazol), lansoprazol (Lanzo Melt, Lanzoprazol) eller omeprazol (Losec MUPS, Omeprazol).

Reseptfrie pakninger av legemidler som inneholder famotidin, esomeprazol, lansoprazol, omeprazol eller pantoprazol kan brukes. Disse legemidlene selges også i dagligvarehandelen.

Kilder

Referanser

  1. https://legemiddelverket.no/nyheter/mangel-pa-ranitidin-holdige-legemidler (19.09.2019) legemiddelverket.no