Nyhetsartikkel

Koronavaksine beskytter mot alvorlig omikronsykdom hos gravide

En studie viser at vaksinen gir viktig beskyttelse også mot nye varianter av viruset, og beskytter både mor og barn mot alvorlig sykdom under svangerskapet.

Gravide har økt risiko for å utvikle alvorlig covid-19-sykdom. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor alle gravide å ta to doser med mRNA-vaksine og en ekstra dose hvis det er gått mer enn 20 uker etter andre dose.1

Det finnes lite kunnskap om hvordan gravide rammes av omikroninfeksjon, men en britisk studie viste at de fleste gravide som ble lagt inn på sykehus med moderat til alvorlig omikroninfeksjon, var uvaksinerte eller ikke fullvaksinerte.2-3 UK Obstetric Surveillance System (UKOSS) ved Universitetet i Oxford har fått rapporter fra alle 194 sykehus med fødeavdeling.

  • Blant 3699 gravide som ble innlagt, hadde en fjerdedel symptomer. De øvrige ble innlagt av andre årsaker og hadde covid-19-infeksjon uten symptomer.
  • Blant 986 kvinner med symptomer hadde én av fem uvaksinerte moderat til alvorlig sykdom. Hos kvinner med tre vaksinedoser var andelen én av 20.
  • Blant de 30 kvinnene som ble innlagt på intensivavdelingen var flertallet uvaksinerte og ingen hadde fått tre vaksinedoser. Fire kvinner døde som følge av covid-19- sykdom, tre var uvaksinerte og en hadde fått bare én vaksinedose.

Studien viser at vaksinen gir viktig beskyttelse også mot nye varianter av viruset, og beskytter både mor og barn mot alvorlig sykdom under svangerskapet.

Kilder

Referanser

  1. https://www.fhi.no/nettpub/coronavirus/befolkningen/rad-for-gravide-og-ammende/ www.fhi.no
  2. https://bmjmedicine.bmj.com/content/1/1/e000190 bmjmedicine.bmj.com
  3. https://www.fhi.no/nyheter/2022/gravide-som-tar-koronavaksine-blir-beskyttet-mot-alvorlig-omikronsykdom/ www.fhi.no