Nyhetsartikkel

Nexplanon implantat: Risiko for forflytning

Det er meldt om tilfeller av forflytning av prevensjonsimplantatet i armen og skade på nerver eller blodårer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er meldt om tilfeller av forflytning av prevensjonsimplantatet i armen og skade på nerver eller blodårer. I sjeldne tilfeller har implantatet vandret til lungepulsåren. Disse tilfellene kan skyldes feil eller for dyp insetting.

For å redusere risikoen er derfor instruksjonen for innsetting oppdatert:

Armens posisjon: Kvinnens arm skal være bøyd i albuen med hånden under hodet (eller så nært som mulig) under innsetting og fjerning av implantatet.

Innsettingssted: Implantatet skal settes inn subkutant rett under huden på innsiden av den ikke-dominante overarmen. Implantatet skal settes inn over tricepsmuskelen ca. 8-10 cm fra den mediale epikondylen til humerus og 3-5 cm bak fordypning mellom biceps- og tricepsmusklene.

Implantatet skal palperes umiddelbart etter innsetting og ved hvert kontrollbesøk. Kvinnen skal også vises hvordan hun ved forsiktig palpasjon regelmessig kan sjekke at implantatet forblir på samme sted. Hvis hun ikke klarer å palpere implantatet, bør hun kontakte lege så snart som mulig. Det anbefales i tillegg at kvinnen kommer tilbake for kontroll tre måneder etter innsetting. Kjære helsepersonell-brev er sendt for å informere om risikoen og riktig innsettingsteknikk. Produktinformasjonen og pasientkort blir oppdatert og det vil komme demostrasjonsvideoer av riktig innsetting og fjerning.

Legemiddelverket retter: Miljøvennlige inhalatorer

I «Nytt om legemidler» T. nr. 18/19 skriver vi at inhalasjonsaerosoler til behandling av astma og KOLS inneholder kraftige drivhusgasser. Videre står det at pulverinhalatorer uten drivhusgasser er et mer miljøvennlig alternativ og at dette kan være et hensyn man kan ta ved valg av behandling.

Det kommer dessverre ikke frem at det også finnes andre inhalasjonslegemidler uten drivgass. Det gjelder legemidlene Spiolto Respimat, Spiriva Respimat og Striverdi Respimat.

Her er det en fjærmekanisme som utløser inhalasjonen. Disse legemidlene inneholder ikke gasser som gir klima- avtrykk, og er derfor like miljøvennlige som pulverinhalatorer.