Nyhetsartikkel

Koronaviruset overføres ikke fra mor til barn sent i svangerskapet

Graviditet og koronavirus: En studie publisert i The Lancet i februar viser at kvinner som er smittet med COVID-19 sent i svangerskapet, ikke overfører viruset videre til barnet.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien er en liten observasjonsstudie av kvinner fra Wuhan i Kina som var i tredje trimester i svangerskapet og hadde lungebetennelse forårsaket av COVID-19.

Medisinsk data fra ni gravide som hadde lungebetennelse forårsaket av COVID-19 ble gjennomgått, og forskerne studerte kvinnenes symptomer.

Alle de ni svangerskapene resulterte i levendefødsler, og det var altså ingen tegn til at viruset var blitt overført til barnet.

Studien ble publisert i The Lancet1 12 februar 2020.

Lik symptomer som ikke-gravide

I tillegg ble det tatt prøver av blant annet fostervann, navlestrengsblod og morsmelk hos seks av de ni deltagerne. Alle disse prøvene var negative.

Forskerne melder i en nyhetsmelding2 om at symptomer fra COVID-19-infeksjon hos gravide var lik symptomene man finner hos ikke-gravide voksne. Ingen kvinner i studien utviklet alvorlig lungebetennelse eller døde.

Funnene i denne studien ligner observasjoner av SARS-virus hos gravide, der det heller ikke var bevis for at viruset ble overført fra mor til barn under graviditet eller fødsel.

Gjelder kun sent i svangerskapet

Forfatterne bak studien understreker imidlertid i nyhetsmeldingen at funnene deres er basert på et begrenset antall tilfeller over en kort periode, og bare inkluderte kvinner sent i svangerskapet som fødte med keisersnitt.

Det betyr at studien ikke kan si noe om hva som gjelder for mødre som blir smittet med viruset i løpet av første eller andre trimester av svangerskapet, og hvordan dette påvirker babyen - eller om viruset kan overføres fra mor til barn under vaginal fødsel.

Huixia Yang ved Peking University First Hospital i Kina er en av forfatterne bak studien. Hun sier i nyhetsmeldingen: "Det er begrenset informasjon om viruset hos gravide. Det er viktig å studere dette, fordi gravide kan være spesielt mottakelige for sykdom i luftveiene og alvorlig lungebetennelse." Hun sier også at selv om ingen gravide fikk alvorlig lungebetennelse eller døde i denne studien, må de fortsette å studere viruset for å forstå effektene hos en større gruppe gravide.

Kilder

Referanser

  1. Chen H, Guo J, et.al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. The Lancet 2020. doi:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30360-3
  2. https://eurekalert.org/pub_releases/2020-02/tl-pss021220.php