Nyhetsartikkel

Koronaviruset overføres ikke fra mor til barn sent i svangerskapet

Graviditet og koronavirus: En studie publisert i The Lancet i februar viser at kvinner som er smittet med COVID-19 sent i svangerskapet, ikke overfører viruset videre til barnet.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien er en liten observasjonsstudie av kvinner fra Wuhan i Kina som var i tredje trimester i svangerskapet og hadde lungebetennelse forårsaket av COVID-19.

Medisinsk data fra ni gravide som hadde lungebetennelse forårsaket av COVID-19 ble gjennomgått, og forskerne studerte kvinnenes symptomer.

Alle de ni svangerskapene resulterte i levendefødsler, og det var altså ingen tegn til at viruset var blitt overført til barnet.

Studien ble publisert i The Lancet1 12 februar 2020.

Lik symptomer som ikke-gravide

I tillegg ble det tatt prøver av blant annet fostervann, navlestrengsblod og morsmelk hos seks av de ni deltagerne. Alle disse prøvene var negative.

Forskerne melder i en nyhetsmelding2 om at symptomer fra COVID-19-infeksjon hos gravide var lik symptomene man finner hos ikke-gravide voksne. Ingen kvinner i studien utviklet alvorlig lungebetennelse eller døde.

Funnene i denne studien ligner observasjoner av SARS-virus hos gravide, der det heller ikke var bevis for at viruset ble overført fra mor til barn under graviditet eller fødsel.

Gjelder kun sent i svangerskapet

Forfatterne bak studien understreker imidlertid i nyhetsmeldingen at funnene deres er basert på et begrenset antall tilfeller over en kort periode, og bare inkluderte kvinner sent i svangerskapet som fødte med keisersnitt.

Det betyr at studien ikke kan si noe om hva som gjelder for mødre som blir smittet med viruset i løpet av første eller andre trimester av svangerskapet, og hvordan dette påvirker babyen - eller om viruset kan overføres fra mor til barn under vaginal fødsel.

Huixia Yang ved Peking University First Hospital i Kina er en av forfatterne bak studien. Hun sier i nyhetsmeldingen: "Det er begrenset informasjon om viruset hos gravide. Det er viktig å studere dette, fordi gravide kan være spesielt mottakelige for sykdom i luftveiene og alvorlig lungebetennelse." Hun sier også at selv om ingen gravide fikk alvorlig lungebetennelse eller døde i denne studien, må de fortsette å studere viruset for å forstå effektene hos en større gruppe gravide.

Kilder

Referanser

  1. Chen H, Guo J, et.al. Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records. The Lancet 2020. doi:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30360-3
  2. https://eurekalert.org/pub_releases/2020-02/tl-pss021220.php