Intervju

Kristin Oudmayer ble utbrent: En dyp fortvilelse

Vanligvis fikk Kristin Oudmayer energi og næring av å jobbe mye, reise, holde foredrag og snakke med mennesker. Helt til det sa stopp.

Kristin Oudmayer er samfunnsdebattant og forfatter. I 12 år har hun jobbet i UNICEF Norge, i dag som direktør for barnas rettigheter og bærekraft.

Tidligere jobbet hun mange år i psykiatrien.

I UNICEF har hun drømmejobben og arbeider med noe hun brenner for hver eneste dag.

Likevel skjedde dette: Oudmayer klarte knapt å stå opp av senga, og alt virket meningsløst.

Lenge gikk det bra

Hvorfor blir en energibunt og arbeidsmenneske som næres av oppgaver og utfordringer syk? La oss først spole seks år tilbake.

Oudmayer var fagansvarlig for oppvekst og inkludering og hadde akkurat avsluttet et spennende prosjekt: to år med reiser landet rundt for å holde foredrag.

- Det var kjempegøy, og det var kanskje derfor jeg ikke kjente hvor slitsomt det var, forteller hun.

Men det var mye som skjedde samtidig på den tiden.

- Jeg hadde en alvorlig syk mor, og det var mye bekymringer rundt dette, forteller hun.

I tillegg kunne vi ofte se henne i mediene, i debatter og hun holdt foredrag. Hun snakket om det hun brant for – om mobbing spesielt.

På toppen av dette opplevde hun over lang tid at mange mennesker tok kontakt i alle mulige kanaler for å dele sine personlige erfaringer om mobbing.

- Lenge gikk det bra, men jeg merket at jeg ikke lenger klarte å forholde meg til elendighet fra andre. Jeg følte meg fullstendig utilstrekkelig og klarte ikke å møte det. Til slutt klarte jeg heller ikke å åpne meldinger, forteller hun.

Etter norgesturneen kom altså symptomene: glemskhet, grubling, søvnløshet, bekymringer, stress, uro, influensalignende symptomer.

Oudmayer var blitt utbrent. Legen hennes forstod det med en gang da hun omsider tok kontakt. Hun hadde levd under stress i for lang tid. Nå var det dags for å ta det med ro.

Neste side