Nyhetsartikkel

Å fjerne bryst og eggstokker kan forebygge kreft

For kvinner med de arvelige genmutasjonene BRCA1 og BRCA2 kan det være gunstig å fjerne bryster og eggstokker for å forebygge kreftsykdom.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i The Journal of the American Medical Association i september 20101.

Kvinner som har de arvelige genmutasjonene BRCA1 og BRCA2 har langt høyere risiko for å utvikle brystkreft eller eggstokkreft enn kvinner som ikke har disse genmutasjonene. Ifølge National Cancer Institute rammer brystkreft vanligvis 12 prosent av alle kvinner i løpet av livet. Med BRCA-genene er risikoen for å rammes av brystkreft økt til hele 60 prosent. Risikoen for å rammes av eggstokkreft i løpet av livet, er vanligvis 1.4 prosent. Kvinner med BRCA-genene har 15-40 prosent risiko for å rammes av denne krefttypen.

Blant kvinnene som i studien fikk fjernet eggstokkene, fikk bare én prosent senere eggstokkreft, og 11 prosent fikk senere brystkreft. Blant kvinnene som ikke fjernet eggstokkene, fikk seks prosent senere eggstokkreft, og 19 prosent av kvinnene fikk brystkreft. Tre prosent av de som fjernet bryster eller eggstokker, døde i løpet av perioden studien varte, mens 10 prosent av de som ikke fjernet bryster eller eggstokker, døde i samme periode.

Større sjanser for å leve lenger

Forskerne fant at kvinnene med disse spesielle genmutasjonene hadde flere fordeler av å fjerne bryster og eggstokker. De hadde lavere risiko for å utvikle eggstokkreft og brystkreft, lavere risiko for å dø av disse krefttypene, og dermed altså større sjanse for å leve lenger - enn kvinner med samme genmutasjoner som ikke fjernet bryster eller eggstokker.

I tillegg til de rent følelsesmessige utfordringene knyttet til et valg om å fjerne friske bryster og eggstokker, er det flere medisinske problemer som kan oppstå som følge av dette. Å fjerne eggstokkene vil føre til tidlig overgangsalder, og kan muligens bidra til beinskjørhet eller hjerteproblemer senere i livet.

brystkreft
Se vår animasjon om brystkreft.

Kan ikke brukes som bevis

Kvinnene i studien ble fulgt i fire år, og de fleste var yngre enn 50 år da studien startet. 10 prosent av kvinnene fjernet brystene, og 40 prosent fjernet eggstokkene. Noen fjernet både bryster og eggstokker. Mer enn halvparten fjernet verken bryster eller eggstokker.

Av naturlige (etiske) årsaker er ikke dette en såkalt randomisert, kontrollert studie - som er malen for en medisinsk studie av god kvalitet. Studien er en observasjonsstudie, som har fulgt kvinner som har disse genmutasjonene, og sett på hvilken innvirkning deres valg har hatt. Funnene i studien kan dermed ikke brukes som bevis for at det ene valget er bedre enn det andre.

Deltagerne i studien var 2482 kvinner som hadde BRCA1 eller BRCA2 genmutasjoner, og som ble vurdert mellom 1974 og 2008. Studien ble gjennomført ved 22 ulike (kliniske- og forsknings-) gensenter i Europa og Nord-Amerika. Studien hadde som mål å undersøke om det å fjerne bryster eller eggstokker hadde noen innvirkning på om de utviklet kreft. Kvinnene ble fulgt frem til slutten av 2009.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Domchek SM, Friebel TM, Singer CF, Evans DG, Lynch HT, Isaacs C, Garber JE, Neuhausen SL, Matloff E, Eeles R, Pichert G, Van t'veer L, Tung N, Weitzel JN, Couch FJ, Rubinstein WS, Ganz PA, Daly MB, Olopade OI, Tomlinson G, Schildkraut J, Blum JL, Rebbeck TR.. Association of Risk-Reducing Surgery in BRCA1 or BRCA2 Mutation Carriers With Cancer Risk and Mortality. JAMA 2010; 304 (9): 967-75. jama.ama-assn.org