Nyhetsartikkel

Arvelig diabetes: trening motvirker risikoen

Aktiv livsstil kan redusere risikoen for å utvikle type 2 diabetes betydelig, også for de som har høy genetisk risiko.

Det viser en en studie publisert i British Journal of Sports Medicine1.

Arv er en av risikofaktorene for å få diabetes type 2. Noen er altså mer disponert for sykdommen enn andre.

Forskningen viser at mennesker med høy arvelig risiko har svært god effekt av trening for å forebygge sykdom: de som ofte driver fysisk aktivitet, særlig om det er med moderat til høy intensitet, har betydelig lavere risiko for å utvikle diabetes type 2.

God strategi

Studien brukte data fra 59 325 voksne i UK Biobank som hadde akselerometer for å spore fysisk aktivitet. Oppfølgingsperioden var omtrent syv år.

Resultatene viste at de som brukte mer enn en time på fysisk aktivitet hver dag med en intensitet som var moderat til høy, hadde 74 prosent lavere risiko for å utvikle diabetes type 2 enn de som ikke var aktive.

Deltagerne i studien med høy genetisk risiko, men som var svært aktive, hadde også lavere risiko for å utvikle sykdommen enn inaktive deltagere uten genetisk risiko.

Forskerne sier at studien viser at fysisk aktivitet bør brukes som en viktig strategi for forebygging av diabetes type 2.

Ikke selvrapportert aktivitet

En av forfatterne bak studien, Melody Ding fra Universitetet i Sidney2, sier at sammenhengen mellom genetikk og fysisk aktivitet og utviklingen av diabetes type 2 er godt etablert. Men de fleste data til nå har vært selvrapporterte. Bevisene på at den genetiske risikoen kan motvirkes med fysisk aktivitet har ikke vært særlig gode.

Selv om vi ikke kan kontrollere den genetiske risikoen eller familiehistorien vår, mener hun dette er lovende funn og positive nyheter:

- Gjennom en aktiv livsstil kan man bekjempe mye av risikoen for type 2 diabetes, sier hun.

Hun understreker at fysisk aktivitet med moderat intensitet er aktivitet som gjør deg svett og litt andpusten, for eksempel rask gange og hagearbeid.

Eksempler på fysisk aktivitet med høy intensitet er løping, aerob dans, sykling i oppoverbakke, gå i raskt tempo og tungt hagearbeid. Altså alle aktiviteter som gjør deg andpusten.

Kilder

Referanser

  1. Luo M, Yu C, et.al. Accelerometer-measured intensity-specific physical activity, genetic risk and incident type 2 diabetes: a prospective cohort study. British Journal of Sports Medicine 2023. bjsm.bmj.com
  2. Can exercise help counteract genetic risk of disease?, University of Sidney, 2023 www.sydney.edu.au