Nyhetsartikkel

Avføringsmidler blir reseptpliktige

Fra 15. desember 2010 blir store pakninger med avføringsmidler reseptpliktig. Formålet er å hindre personer med spiseforstyrrelser i å misbruke avføringsmidler.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Ifølge Statens legemiddelverk er rapporter om overforbruk og feilbruk av avføringsmidler som slankemiddel, årsaken til at dette nå blir reseptpliktig.

Tarmstimulerende avføringsmidler påvirker tarmbevegelsene slik at innholdet i tykktarmen passerer raskere. Langvarig bruk kan føre til tilvenning og nedsette den naturlige tarmfunksjonen.

Reseptfrie legemidler er hovedsaklig beregnet på korttidsbruk, for plager der legeråd ikke anses som nødvendig. Langvarig behov for avføringsmidler bør utredes av lege, skriver Statens legemiddelverk på sine nettsider.

Mindre pakninger kan fortsatt selges reseptfritt.

Ødelegger tarmfunksjon

Ifølge en artikkel som ble publisert i Bergens Tidende i 2002, er misbruk av avføringsmidler en utbredt og misforstått måte å slanke seg på. Av medikamenter hvor anbefalte doseringer er på 1-3 tabletter om dagen, og kun i korte perioder, er misbruk på 60-100 tabletter daglig og gjennom flere år slett ikke uvanlig.

Bivirkningene er mange. Merkingen av de avføringsmidlene som er mest "populære", er blant annet at «langvarig bruk kan føre til alvorlige bivirkninger som for eksempel underskudd på kalium». Kaliummangel kan føre til uregelmessig hjerterytme og i verste fall hjertestans. Dog er nok hjertestans en sjelden bivirkning av misbruk av avføringsmidler alene.

Andre og mer vanlige bivirkninger er en kraftig svekkelse av normal tarmfunksjon. Man risikerer at tarmen mister sin naturlige evne til å trekke seg sammen og skyve avføring i retning endetarmen, og man kan bli kronisk forstoppet og avhengig av medikamentene.

Ikke slankende

For ordens skyld: Avføringsmidler virker ikke slankende. Du får tømt deg for mat og væske, og risikerer at kroppen ikke klarer å ta opp viktige næringsstoffer og mineraler. Dette fører til en ubalanse i kroppen, men gir ingen slankende effekt.

Flere leger og apotek NHI.no har vært i kontakt med, har lenge ment at store mengder avføringsmidler bør være reseptpliktige.

Vil du vite mer?