Nyhetsartikkel

Avføringsprøver og irritabel tarm

Britiske forskere har funnet en måte å diagnostisere irritabel tarmsyndrom og inflammatorisk tarmsykdom ved hjelp av avføringsprøver.

Dette ifølge en studie som ble publisert i Journal of Breath Research1 i slutten av mars 2014.

Testen analyserer de kjemiske forbindelsene som slippes ut, og kjenner igjen profilen til de ulike sykdommene.

Stor interesse for test

Forfatterne skriver at det har vært stor klinisk interesse for å utvikle en rimelig og pålitelig test som kan diagnostisere og skille mellom inflammatorisk tarmsykdom og irritabel tarm syndrom, to veldig ulike sykdommer med mange like symptomer.

Å undersøke avføringsprøver for å diagnostisere sykdom i mage-tarmkanalen er i prinsippet en ideell ikke-invasiv testmetode. I denne studien presenterer forfatterne en tilnærming til avføringsanalyse som bruker et komplekst analyseprogram hvor profilen til ulike sykdommer ligger inne i dataprogrammet, og markører som sier noe om sannsynlighet for de ulike sykdommene. Ifølge en nyhetsartikkel som BBC har publisert om studien2, består disse markørene av flyktige organiske forbindelser som slippes ut fra avføringsprøver, noe som er gode indikatorer for tilstander i pasientens mage og tarmkanal. Denne metoden kan være særlig nyttig til å diagnostisere sykdommer som kan være vanskelige å skille.

Nøyaktighet på 76 prosent

For øyeblikket er systemet i stand til å skille avføringsprøver fra pasienter med irritabel tarm syndrom fra pasienter med inflammatorisk tarmsykdom med en sensitivitet og spesifisitet på henholdsvis 76 prosent og 88 prosent, og med en total nøyaktighet på 76 prosent. Sensitivitet forteller hvilken andel av de syke som testen identifiserer, mens spesifisitet angir hvilken andel av de friske som testen korrekt påviser.

I studien ble 182 avføringsprøver fra pasienter med inflammatorisk tarmsykdom og irritabel tarm syndrom analysert.

Les også: Dette hjelper mot irritabel tarm

Inflammatorisk tarmsykdom

Inflammatorisk tarmsykdom, Crohns sykdom og ulcerøs kolitt, er autoimmune sykdommer som kan gi alvorlige sykdomsforløp. Disse sykdommene diagnostiseres vanligvis ved hjelp av koloskopi, mens irritabel tarmsyndrom er en sykdom i fordøyelsessystemet uten kjent årsak.

Kilder

Referanser

  1. Shepherd SF, McGuire ND, de Lacy Costello BPJ, Ewen RJ, Jayasena DH, Vaughan K, Ahmed I, Probert CS, Ratcliffe NM.. The use of a gas chromatograph coupled to a metal oxide sensor for rapid assessment of stool samples from irritable bowel syndrome and inflammatory bowel disease patients. Journal of Breath Research 2014. iopscience.iop.org
  2. BBC News Health: Stool test 'accurate for diagnosing bowel diseases www.bbc.com