Ifølge European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA)1 antyder forskning fra kontrollerte, kliniske forsøk at cannabinoider letter symptomer ved noen lidelser. I disse tilfellene blir cannabinoider ofte brukt i tillegg til annen medisinsk behandling, og ikke alene. De blir typisk brukt etter at en pasient ikke har hatt effekt av anbefalt behandling for disse lidelsene.
Retningslinjer og holdninger til bruk av cannabis til medisinsk behandling varierer i ulike land. I Norge har legemidlet Sativex, en munnspray basert på ekstrakt fra cannabisplante, markedsføringstillatelse. Sativex blir brukt til symptomlindring av spasmer hos voksne med MS. Noen andre midler er i bruk i Norge på godkjenningsfritak.
I en artikkel som ble publisert i BMJ Open i september 20202 tar forfatterne for seg bruk av medisinsk cannabis i Storbritannia, der slike produkter ble lovlige i november 2018. I rapporten skriver de blant annet at internasjonale bevis antyder at disse produktene kan tilby en fordel for mange.
Håkon Meidel Andersen, som selv har byttet ut store doser opioider med cannabis (les intervjuet her), tror også at flere kan ha fordeler av å forsøke cannabis fremfor opioider. For å få mer innsikt i hvordan bruk av medisinsk cannabis foregår i Norge, har vi tatt kontakt med Sigurd Hortemo, som er overlege ved Statens Legemiddelverk og Jørgen Bramness, som er seniorforsker ved avdeling for rusmidler og tobakk ved Folkehelseinstituttet.
Les også: Medisinsk cannabis
Kriterier for å søke om godkjenningsfritak
Statens Legemiddelverk skriver på sine nettsider at bare spesialister på sykehus kan søke godkjenningsfritak for medisinsk cannabis med over 1 prosent THC (virkestoff i cannabis). Pasienten må ha en alvorlig lidelse og cannabis er bare aktuelt når godkjente legemidler ikke gir tilfredsstillende lindring. Andre kriterier3 er:
- Cannabisrelaterte legemidler godkjent i Norge (Sativex) har ikke gitt tilstrekkelig effekt, har gitt bivirkninger eller vurderes som uegnet.
- Legen har konkludert med at pasienten kan ha nytte av behandling med cannabisrelaterte produkter.
- Dosering og mengde eller tidsrom må fremgå av søknaden.
- I Norge brukes cannabis først og fremst ved smerter og for å lindre plager ved kreftsykdom. Det er snakk om begrenset bruk, bare noen få hundre pasienter totalt, sier Hortemo.
Les også: - Cannabis som medisin: Ga meg en hverdag (Intervju)
