Nyhetsartikkel

Diagnostiserer autisme ved hjelp av MR

Britiske forskere har utviklet en ny metode som raskt og kostnadseffektivt kan diagnostisere autisme hos voksne.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

For første gang kan nå en rask MR av hjernen - på bare 15 minutter - identifisere autisme hos voksne med over 90 prosent sikkerhet. Dette i følge britiske Medical Research Council (MRC).

Se vår animasjon som beskriver hva som skjer ved en MR-undersøkelse.

Denne metoden kan i fremtiden gjøre det mulig å undersøke risikogrupper av barn for autisme spektrum forstyrrelser (screening). Forskerne bak studien brukte en MR-maskin til å ta bilder av hjernens grå substans (nervevev). En egen bildeteknikk ble så brukt til å rekonstruere disse til tredimensjonale bilder, som en datamaskin ved hjelp av et spesielt dataprogram brukte til å vurdere struktur, form og tykkelse. Alle disse er innviklede mål som avdekker autisme spektrum forstyrrelser (ASF).

Ved hjelp av denne teknikken kan datamaskiner identifisere biologiske markører istedenfor personlighetstrekk, for å undersøke om en person har ASF.

Gjør utredningen enklere og mindre belastende

ASF er en livslang tilstand som skyldes feil i hjernens utvikling. Hittil har diagnosen i hovedsak blitt stilt på bakgrunn av informasjon gitt av familie og venner til pasienten. Dette er en langvarig prosess som forutsetter at troverdig og riktig informasjon blir innsamlet, og som krever et ekspertteam til å tolke informasjonen. At det nå finnes en objektiv biomarkør for diagnosen, fremheves som verdifullt.

En av forskerne bak studien sier til MRC at et så raskt og nøyaktig diagnoseverktøy er av umåtelig betydning. Det gjør prosessen langt enklere for pasienter og pårørende, som frem til nå har måttet gjennomgå en følelsesmessig krevende, langvarig og kostbar prosess for å avdekke en slik diagnose.

Les også vårt intervju med radiolog og overlege Kjell Arne Kvistad, om bruk av PET, fMRi og diffusjons-MR i artikkelen Fremskritt i diagnostikken av hjernesykdommer.

Forskerne vil nå undersøke om samme metode også kan brukes til å stille diagnosen autisme hos barn. Den aktuelle studien ble publisert i Journal of Neuroscience i august 2010.

Vil du vite mer?