Nyhetsartikkel

Dyrket frem menneske-muskel

Forskere har kunstig dyrket frem menneskelig muskel i laboratorium som både kan trekke seg sammen og reagere som en naturlig muskel. Dette kan gi nye forskningsmuligheter både for testing av ulike medikamenter og studier av muskelsykdommer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en pressemelding fra amerikanske Duke University1. Forskningen ble publisert i tidsskriftet eLife2 i januar 2015.

I en uttalelse i pressemeldingen, sier en av forskerne bak studien at dette gjør det mulig å teste effekten og sikkerheten ved bruk av medisiner uten å risikere pasientens helse. Det kan også reprodusere de funksjonelle og biokjemiske signalene til sykdommer - særlig de som er sjeldne, og i de tilfellene det er vanskelig å ta en muskelbiopsi (prøve av muskelen).

Testet med ulike kjente medisiner

Forskerne klarte å få frem muskelkontraksjon ved hjelp av elektrisk stimuli. Det er første gang dette har lyktes i en laboratoriedyrket muskel. Signalveiene som gjør det mulig for nervene å aktivere musklene, var også intakte og funksjonelle.

I pressemeldingen fra Duke University, kan du se en video av muskelsammentrekningene til den dyrkede muskelen.

For å finne ut om de kunne bruke muskelen i medisinske tester, studerte de reaksjonen til muskelen når den ble utsatt for ulike medisiner. De fant at resultatene fra disse testene samsvarte med de som er sett hos mennesker.

Mål: Skreddersydd behandling

- Et av målene våre er å bruke denne metoden til å gi pasienter personlige, skreddersydde behandlinger. Vi kan ta en muskelprøve fra hver pasient, og så dyrke mange nye muskler som vi kan bruke som testprøver og eksperimentere for å se hvilken type medisin som virker best for hver enkelt, sier forskerne i pressemeldingen.

Forskerne begynte med en liten prøve med menneskeceller som allerede hadde utviklet seg forbi stamceller, men ennå ikke blitt muskelvev. De utvidet disse mer enn tusen ganger, og satt dem deretter i et støttende 3D-stillas som var fylt med en nærende gel som tillot dem å danne ordnede og fungerende muskelfibre.

Forskerne har fra før av lang erfaring med å lage kunstige muskler fra dyreceller i laboratorium. Likevel brukte de over ett år på å justere ulike variabler som celle og gel-tetthet og optimalisere dyrkningsmediet, for å klare å få dette til å bli funksjonelle menneske-muskelceller.

Kilder

Referanser

  1. Duke University: First Contracting Human Muscle Grown in Laboratory. 13. januar, 2015. www.pratt.duke.edu
  2. Madden L, Juhas M, Kraus WE, Truskey GA, Bursac N.. Bioengineered human myobundles mimic clinical responses of skeletal muscle to drugs - See more at: http://elifesciences.org/content/early/2015/01/09/eLife.04885#sthash.ORVq10c2.dpuf. eLife Journal 2015. elifesciences.org