Nyhetsartikkel

Er D-vitaminer positivt for slitasjegikt?

D-vitaminer har hatt rykte på seg for å være positivt for slitasjegikt i kne og hofter.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Men en ny studie klarer ikke å bevise denne effekten.

Studien, som er publisert i The Journal of the American Medical Association (JAMA,) har undersøkt effekten av D-vitaminer for pasienter med hofte- eller kneleddartrose (kneleddslitasje).

Les mer om studien her

Tidligere har observasjonsstudier vist at mye D-vitamin i blodet kan kobles til et langsommere sykdomsforløp av slitasjegikt, i tillegg til at D-vitaminer spiller en rolle for beinhelsa til folk.

Les også: Dette er kneleddsslitasje

Men funnene i denne JAMA-studien viste at D-vitaminer ikke lindret smerter eller forhindret tap av leddbruks til pasientene som deltok i studien.

Les også: Dette er hofteleddsslitasje

Økte mengden etter hvert

Slitasjegikt er en nedbrytende tilstand i ledd, hvor spesielt leddbrusken ødelegges. Leddflatene som glir mot hverandre, blir ujevne, noe som medfører smerter og etter hvert stivhet i kneleddet. Den stadige irritasjonen fører til at det ofte dannes forkalkninger i leddet.

Se en animasjon om slitasjegikt her

Mer enn 10 prosent av personer eldre enn 55 år og hver tredje person over 65 år har slitasjegikt i kneleddene. Tilstanden er dobbelt så hyppig hos kvinner som hos menn. 20 prosent av kvinner over 65 år lider av en eller annen form for slitasjegikt i kneledd.

Flere studier har foreslått at vitamin D har virket positivt på disse plagene, og det var nettopp dette den amerikanske forskergruppen ønsket å undersøke.

Les også: Bedre treningseffekt med vitamin D

Til sammen ble 146 pasienter med store plager som følge av kneleddslitasje tilfeldig fordelt (randomisert) i to ulike grupper. Gjennomsnisttsalderen var 62 år og 61 prosent var kvinner. Den ene gruppa ble behandlet med D-vitaminer daglig i to år, mens den andre gruppen fikk placebo like lenge.

Hverken deltagerne eller helsepersonellet visste hvem som tilhørte hvilken gruppe. Pasientene i gruppen som fikk D-vitaminer, fikk doser på 2000 IE med D-vitamin daglig.

Hvis ikke pasienten nådde opp til en viss mengde vitamin D per millimeter blod, ble dosen økt. Denne grensen er satt av tidligere studier som har vist at verdier over et visst nivå kan kobles til en mindre aggressiv sykdom.

Les også: La solen slippe til

Ingen smertelindring

Deltagerne i gruppen som fikk vitaminer, hadde noe større problemer med smerte og funksjon i kneet da studien startet, men behandlingen førte ikke til lindring: smerten ble ikke mindre sammenlignet med de som fikk placebo.

Funksjonen i kneet ble ikke bedre, og tapet av brusk ble heller ikke bedre.

Les også: Unngå fallulykker med D-vitamin

Men, kanskje er ikke løpet kjørt for behandling av vitamin D i atrosesammenheng ennå. Forskerne skriver i sin rapport at man kanskje kan se en effekt av vitaminene i studier som pågår lengre enn to år, men det gjenstår å bevise.

Kilder

Referanser

  1. McAlindon T, LaValley M, et al. Effect of Vitamin D Supplementation on Progression of Knee Pain and Cartilage Volume Loss in Patients With Symptomatic Osteoarthritis. JAMA 2013; 309: 155-162. Journal of the American Medical Association
  2. www.forskning.se