Nyhetsartikkel

Er MRSA smittefarlig?

Jeg har fått påvist MRSA i blodprøve etter infeksjon/verk i en finger (vellykket behandlet ved en seksdagers antibiotikakur). Nå lurer jeg på om det er smittefarlig ved fysisk kontakt, for barnebarn eller andre?

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

NHI.no har ingen spørsmål/svar-tjeneste, men får fra tid til annen spørsmål relatert til artiklene våre som vi svarer på. Spørsmålet over er fra ett slikt leserinnlegg.

Legens svar

Hei. Dette er vanskelig å svare på. MRSA tilhører gruppen stafylokokker, som er bakterier som de fleste av oss har på kroppen, på huden og på slimhinnene f. eks. i munn og nese.

Normalt gjør stafylokokkene ingen skade, men dersom de komme inn under huden har de en tendens til å lage byller. Når vi ser en verkebyll vet vi derfor at det som regel er stafylokokker som er årsaken. De aller fleste som får en verkebyll får det fra egne stafylokokker som trenger inn under huden gjennom en rift, et sår, en avskrapning el.l. MRSA er en stafylokokk som er litt endret i den forstand at den er blitt resistent mot antibiotikumet meticillin - derfor kalles det meticillin-resistent stafylococcus aureus (MRSA). Denne kan selvsagt smitte, men ikke mer enn de stafylokokkene du likevel har på kroppen.

Man forebygge smitte ved å vaske hender regelmessig, dekke til og vaske sår for å hindre bakterier i å trenge inn i huden, og dekke til byller og lignende for å hindre puss og bakterier fra å spres.

Dersom du jobber med pasientbehandling i helsesektoren må du få fjernet bakterien. Dette gjelder også dersom du jobber med produksjon av mat for andre. I ditt eget hjem gjelder kun vanlige hygieniske regler med håndvask. Gode matlagingsrutiner o.l.

Problemet med MRSA er at dersom du skulle få svekket immunitet, og utvikle f. eks. en blodforgiftning, er denne bakterien ikke like lett å behandle som vanlige stafylokokker. Derfor vil man absolutt ikke ha denne bakterien på sykehus, hvor det er mange personer med svekket immunitet, og som derfor kan få farlige infeksjoner. Dersom du skal på sykehus må du gi beskjed på forhånd slik at du kan testes og eventuelt behandles før innleggelse. Gi også beskjed dersom du blir lagt inn akutt - da blir du lagt i isolat inntil man har fått testet om bakterien fortsatt er tilstede.

Som du skjønner - det er mange avveininger her. Jeg synes du skal diskutere dette med fastlegen din.