Nyhetsartikkel

Ernæringsmangler ved avsnøring av magesekken/fedmekirurgi

Resultatene fra en ny, liten studie, viser at personer som har gjennomgått fedmekirurgi i form av avsnøring av magesekken, gastric banding, ofte har mangel på flere viktige næringsstoffer.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien ble publisert i Journal of Investigative Medicine i desember 20131.

Det finnes tre typer fedmekirurgi som utføres ved kikkhullsoperasjon. Dette er avsnøring av magesekken (gastrisk banding), Roux-en Y gastrisk bypass, og siste tilskudd på området, "gastric sleeve". Gastric sleeve står for ca. 60 prosent av fedmekirurgiske inngrep i USA og har økende popularitet.

Ved avsnøring av magesekken, blir et justerbart bånd plassert på toppen av magesekken for å gjøre magesekken mindre.

Les også: Gastric sleeve

For lite vitamin D og kalsium

Forfatterne fulgte 23 pasienter som hadde gjennomgått inngrepet hvor magesekken blir avsnøret. Til tross for at deltagerne fikk råd om riktig ernæring i tre måneder etter inngrepet, fikk mange av pasientene mangel på viktige næringsstoffer. Minst 86 prosent fikk ikke de anbefalte daglige dosene med vitamin D og kalsium, og mange fikk ikke nok protein i seg. I tillegg var mange av deltagerne litt anemiske etter 12 uker.

Forfatterne tror derfor at denne pasientgruppen kan ha behov for både kosttilskudd, rådgivning og jevnlig evaluering.

Les også: Fedmekirurgi - ingen enkel løsning

Går glipp av viktige næringsstoffer

Tidligere har man antatt at det ikke er nødvendig med så mange ernæringsmessige forholdsregler ved dette inngrepet, som ved mer inngripende fedmekirurgi. Men den aktuelle studien viser altså at mange som har fått utført avsnøring av magesekken, er utsatt for ernæringsmangler - til tross for at de får kosttilskudd og råd om riktig ernæring.

I og med at magesekken blir mindre, blir også matinntaket mindre. Det er dette som fører til at man kan gå glipp av viktige næringsstoffer.

Råd om kosthold

I en artikkel publisert på Southwestern Medical Center2, har en av hovedforfatterne følgende råd til de som har gjennomgått gastrisk avsnøring:

  • Spis mer proteinrik mat for å dekke daglig behov for protein, og for å øke inntaket av vitaminer og mineraler.
  • Inkluder fet fisk i kostholdet, for å øke opptaket av omega-3 fettsyrer.
  • Spis mer frukt, grønnsaker, hele korn og nøtter, for å øke fiberinntaket.
  • Erstatt mettet fett og transfett med vegetabilske oljer som rapsolje og olivenolje for å øke inntaket av enumettet fett.
  • Begrens inntaket av bearbeidet mat for å redusere saltinntaket.

Kilder

Referanser

  1. Shah M, Adams-Huet B, Rao S, Snell P, Quittner C, Abhimanyu G.. The Effect of Dietary Counseling on Nutrient Intakes in Gastric Banding Surgery Patients. Journal of Investigative Medicine 2013; 61 (8): 1165-1172. journals.lww.com
  2. Gastric banding patients should closely monitor nutrition following surgery - The University of Texas Southwestern Medical Center www.utsouthwestern.edu