Intervju

Ettervirkning av covid-19: - Jeg ble forbigått av en mann med krykker

Professor ved Norges Idrettshøgskole, Sigmund Alfred Anderssen, har trent mye og er i god form. I mars ble han syk av koronaviruset. Først sju måneder etter begynner ettervirkningen å slippe taket.

Professor ved Norges Idrettshøgskole, Sigmund Alfred Anderssen, har fått erfare hvor lang tid det kan ta å bli frisk etter covid-19.

I mars 2021 ble han syk med koronavirus. Først ble kona hans syk, deretter var det Anderssens tur. Sykdomsforløpet var moderat. 10 dager i isolasjon gikk helt greit, han var mentalt forberedt på dette. Men det som skjedde i tiden etterpå, kom derimot mer overraskende på.

- Da jeg var feberfri og isolasjonen var over, ønsket jeg å komme meg ut og begynne å bevege meg igjen. Muskulaturen trenger stimuli, man taper jo seg veldig fort. Vi bor rett ved skogen, og planen var å gå en runde der, forteller Anderssen.

Men allerede etter 15 meter, tenkte han: Hva i alle dager er dette? Han var såkalt frisk, men føttene ville ikke. Formen var på bunn.

- Da jeg kom til en bitte liten motbakke, klarte jeg knapt å gå opp. Det gikk uhyre sakte. Det var ikke pusten som var problemet, men det var musklene som ikke ville, forteller han.

Denne dagen ble det kun en tur rundt et hus og tilbake.

Langtidseffekter av covid-19

Treningsglad professor

Sigmund Alfred Anderssen er professor i fysisk aktivitet og helse ved Institutt for idrettsmedisinske fag ved Norges idrettshøgskole. Hele livet har han drevet med en eller annen form for fysisk aktivitet, gjerne med høy intensitet. Å ta opp igjen treninga etter covid-19 viste seg å ikke være så lett.

Anderssen gjentok turen etter fem dager: ut av huset – bort til skogen. Også denne gangen fikk han den samme opplevelse i bakken.

- Denne gangen trodde jeg det gikk bedre. Men så traff jeg på en fyr med krykker som humpet forbi meg. Da innså jeg hvor sakte jeg gikk og hvor dårlig det stod til med meg, sier han.

Anderssen er optimist. Hodet ville mye, kroppen klarte nærmest ingen ting.

- Jeg hadde en ekstremt dårlig form, men ikke følelsen av å være syk, sier han.

- Hva tenkte du selv da du skjønte at formen var så ille?

- Jeg tenkte at en virusinfeksjon kan henge i ganske lenge - selv om kroppen kvitter seg med viruset. Kyssesyken er kanskje det mest kjente eksempelet der sykdommen kan henge i lenge og der folk som trener mye blir anbefalt ikke å overdrive intensiteten når de skal tilbake til aktiviteten sin. Det kan sette immunsystemet enda mer tilbake. Men jeg var jo altså bare ute og rusla, og ble helt kjørt. Jeg tenkte vel at her må jeg være tålmodig.

Neste side