Nyhetsartikkel

Får 6 millioner Euro til utvikling av ny vaksine

Det Tromsøbaserte firmaet Prophylix Pharma AS har fått tildelt pengestøtte for å utvikle en vaksine som kan forebygge en alvorlig tilstand hos foster og nyfødte.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tromsøfirmaet får seks millioner Euro fra EU`s 7. rammeprogram til forebygging av sjelden sykdom. Denne støtten skal brukes til å utvikle medikamenter som skal forebygge føtal og neonatal alloimmun trombocytopeni (FNAIT).

Uforlikelighet

FNAIT forekommer i 1 av 1000 svangerskap og skyldes uforlikelighet mellom morens og fosterets blodplater. I verste fall kan tilstanden føre til varig hjerneskade eller død hos nyfødte. Dersom mor mangler et bestemt antigen på overflaten av sine blodplater, og fosteret har arvet denne komponenten fra sin far, vil moren kunne utvikle antistoffer mot fosterets blodplater. Antistoffene trenger seg inn i fosterets blodbane og skader fosteret. Vaksinen som nå er under utvikling, må gis kort tid etter fødselen.

- Vaksinen må gis til kvinnen innen 72 timer etter at hun har født, eller eventuelt gjennomgått en abort, sier daglig leder Bjørn Skogen ved Prophylix Pharma AS, til NHI.no.

Regner med å bruke fem år

- Den første store oppgaven som må løses, er å få kvinner som har født barn med FNAIT, og har antistoffer i sitt blod, til å gi plasma. Fra dette plasmaet skal det aktive virkestoffet utvinnes. Det trengs 2000 liter plasma for å produsere legemidlet, sier Skogen, i en nyhetsartikkel publisert på nettsidene til Universitetet i Tromsø.

For å få nok plasma til prosjektet, må de også engasjere kvinner fra utlandet som har født barn med FNAIT.

Totalt regner de med å bruke fem år på å klargjøre vaksinen. De siste 1-2 årene skal vaksinen testes på kvinner.

Lang tids forskning bak resultatene

Forskerne bak vaksinen har jobbet med det nåværende prosjektet siden 2006, men har i mange år før dette jobbet med ulike forskningsprosjekt knyttet til forebygging av FNAIT.

- Vi begynte å jobbe med antistoffer i 1985 og har hatt ulike prosjekter knyttet til dette siden. Så resultatene og EUs bevilgning har ikke kommet av seg selv, sier Skogen til NHI.no.