Intervju

Fatigue ved MS

Fatigue er et av de vanligste symptomene på multippel sklerose - MS, og en av de vanligste årsakene til at personer med MS slutter å jobbe. - Det finnes tiltak som kan hjelpe slik at man kan mestre hverdagen på best mulig måte, og leve bedre med fatigue, sier Inger Grethe Løyning ved MS-Senteret i Hakadal.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fatigue er et symptom som er vanlig ved en rekke sykdommer. Det kan være en følelse av fysisk utmattelse og mangel på energi, og/eller mental (kognitiv) utmattelse som kommer til uttrykk i blant annet manglende konsentrasjon og oppmerksomhet. Fatigue er ikke det samme som å være trøtt og sliten, slik vi alle er innimellom. Når du har fatigue, har du en uforklarlig, vedvarende og tilbakevendende utmattelse. Fatigue kan være vanskelig å forklare til andre.

Blir verre av varme

Ifølge National Multiple Sclerosis Society (USA) kan fatigue oppstå daglig, det kan oppstå om morgenen - selv om man har sovet godt om natten, og det har en tendens til å bli verre i løpet av dagen. Det kan være uforutsigbart og komme plutselig, og påvirker daglige gjøremål. Ved multippel sklerose (MS) kan fatigue ofte forverres av varme og fuktighet.

- Fatigueopplevelsen ved MS ligner veldig på fatigue man opplever ved andre akutte eller kroniske sykdommer. Det er en overveldende trøtthet og utmattelse som ikke står i forhold til det man har gjort av aktivitet. Fatigue kan føre til at man ikke kan utføre ønskede aktiviteter i hverdagen. Det kan være en fysisk følelse eller en mental følelse (kognitiv/mental fatigue). Fatigue ved MS kan hos noen bli verre ved økende temperatur, sier Inger Grethe Løyning. Hun er teamleder og spesialergoterapeut ved MS-Senteret Hakadal AS.

Les også vår oversiktsartikkel om multippel sklerose

Neste side