Nyhetsartikkel

Feil om peanøttallergi

Svenske forskere har prøvd ut nye allergitester.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette viser at to av tre som har fått påvist peanøttallergi, kan spise peanøtter uten problemer.

Allergi mot peanøtter er en vanlig matvareallergi og oppdages som regel i barneårene. Dette er en type allergi som mange er spesielt redde for, siden man i verste fall kan reagere med allergisk sjokk eller til og med dødsfall.

Men nå viser en av verdens største studier på barneallergi - som ledes av den svenske forskeren Magnus Wickman - at mange har lite å frykte.

Forskerne har utviklet tester som kan skille mennesker som reagerer alvorlig på peanøtter, fra de som kun reagerer litt eller ikke i det hele tatt. Dette betyr at mange av dem som tror de har peanøttallergi, reagerer trolig likevel ikke på nettopp peanøtter. Studien er gjennomført ved Karolinska Institutet og Södersykehuset i Stockholm.

Les også: Usikkert om nøtteallergi

Mange kan friskmeldes

Den aktuelle studien fra Sverige viser at to av tre pasienter som trodde de var allergiske mot peanøtter, ikke reagerer ved kontakt. Forklaringen på dette er at peanøtter inneholder flere allergifremkallende stoffer, og styrken på reaksjonen beror på hvilket stoff hos peanøtten man er allergisk mot. Peanøttallergenet inneholder også et allergen som ligner bjørkepollen, noe som betyr at en person som reagerer positivt på en allergitest for peanøtter, faktisk kan være allergisk mot bjørkepollen i stedet - noe som kalles kryssallergi.

- Med disse allergitestene er det mange som kan friskmeldes, sier Magnus Wickman i en nyhetsmelding fra Karolinska Institutet.

Les også:1Allergi mot nøtter, mandler og frø

Ny teknikk

Med den nye teknikken kan stoffene i peanøttallergenet deles opp i farlige og mindre farlige allergen. Forskerne har nå vist at barn som har testet positivt for både peanøtter og bjørkepollen, i hovedsak er positive for et ganske snilt peanøttallergen - altså den bjørkepollenlignende allergenkomponenten.

Altså: Mennesker som er allergiske mot bjørkepollen, kan også reagere på et snarlikt stoff i peanøtten hvis de vanlige allergitestene benyttes. Likevel får de få eller ingen symptomer når de spiser peanøtter.

Testet 2400 barn

Resultatene av studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Allergy og er basert på den såkalte BAMSE-studien - en undersøkelse av 4 000 svenske barn som er fulgt fra fødselen av. Ved åtteårs-alderen ble det tatt blodprøver av 2400 av disse barna og 7,5 prosent testet positivt på allergitest mot peanøtter.

Men når forskerne brukte de nye testene som kan skille de ulike allergifremkallende stoffene i peanøttene, ble resultatene endret. Mange av disse allergikerne er altså først og fremst allergisk mot bjørkepollen.

- Resultatene virker lovende, og det innebærer en stor forandring i livet for mange av dem som tror de allergiske mot peanøtter. Samtidig kan vi identifisere de som er svært allergiske mot peanøtter og gi denne gruppen tid og ressurser, sier Magnus Wickman.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Asarnoj A, Movérare R, Ostblom E, et al.. IgE to peanut allergen components: relation to peanut symptoms and pollen sensitization in 8-year-olds. Allergy 2010. Feb 8. Epub ahead of print