Nyhetsartikkel

- Fibromyalgi blir ofte stemoderlig behandlet

Da Karin Maria Øien Forseth holdt sitt første foredrag om fibromyalgi for spesialistforeningen, viste deltagerne ved håndsopprekning at de fleste mente sykdommen "satt i hodet". 15 år senere ble samme gruppe spurt på nytt: Denne gangen var det ingen som rakk opp hånda. Men fortsatt er det stor variasjon i hvordan pasienter med fibromyalgi blir møtt.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Overlege Karin Maria Øien Forseth ved Revmatologisk seksjon ved Rikshospitalet i Oslo er en av landets fremste spesialister på fibromyalgi. Hun har gjort en rekke studier på området gjennom de siste 20-årene, men interessen for denne tilstanden startet tilfeldig.

- Jeg jobbet som assistentlege i Arendal på slutten av 80-tallet og var i en periode uten jobb. Da foreslo avdelingslegen på Revmatologisk avdeling i Arendal at jeg kunne gjennomføre en befolkningsstudie på fibromyalgi, og det gjorde jeg. På den tiden var jeg veldig fersk, men jeg hadde hatt kontakt med pasienter som hadde store smerter som jeg ikke forsto. Da forslaget kom, ble jeg veldig interessert, sier Øien Forseth. Den første befolkningsstudien ble publisert i 1989. I årene som fulgte, har hun gjennomført en rekke studier om fibromyalgi, og i 2000 forsvarte hun sitt doktorgradsarbeid om fibromyalgi.

Les også: Fibromyalgi.

Vondt overalt

Smerter er det viktigste symptomet ved fibromyalgi.

- I 3/4 av tilfellene kommer plagene snikende, mens det hos den siste andelen oppstår brått. Det begynner gjerne med en smertefull tilstand som bekkenløsning, isjas eller lignende, men det behøver ikke å gjøre det. Du får vondt et sted. Så blir det oftere vondt og mere vondt, og plutselig opplever du at du har vondt overalt. Typiske fibromyalgismerter er smerter som flytter på seg fra dag til dag. Men mange har i tillegg også smerter på mer konstante steder, sier Øien Forseth.

Det er ikke funnet noen bestemt årsak til tilstanden.

- Det er et syndrom, det vil si at det er en samling av symptomer. Kroniske smerter, positive ømme punkter ("tender points") og en rekke ledsagende symptomer utgjør kjernen i fibromyalgi. De mest sentrale ledsagende symptomer er manglende uthvilthet om morgenen, dårlig søvnkvalitet og redusert hukommelse og konsentrasjonsevne. Vekslende hard og løs mage, prikninger i hender og føtter er også sentrale. Mange opplever å være trøttere når hun eller han står opp, enn ved leggetid, en klassisk tilbakemelding. Mange lurer på om det kan være noe galt med hodet. De opplever at det er vanskelig å konsentrere seg, og de husker dårlig. De får også gjerne smerter når de øker det fysiske aktivitetsnivået. Vondt i håndleddet etter å ha rørt lenge i en gryte. Vondt i ryggen etter støvsuging og lignende. Omslag i været virker også inn, sier Øien Forseth.

Neste side