Nyhetsartikkel

Firedoblet risiko for forkjølelse ved lite søvn

At for lite søvn er en helserisiko, er en kjent sak. Nå har en studie slått fast at det å sove i mindre enn seks timer per natt, firedobler risikoen for forkjølelse.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i tidsskriftet SLEEP i september 20151.

Les også: Hva er søvn?

Forskerne utsatte 164 voksne i alderen 18-55 år for et forkjølelsesvirus, og fant at de som var mer uthvilte, hadde større sjanse til å motstå infeksjonen. Deltagerne fikk målt søvn syv netter i strekk. Deretter ble de satt i karantene og utsatt for forkjølelsesvirus i form av nesedråper som inneholdt et vanlig forkjølelsesvirus. Siden ble de fulgt i fem døgn for å se om de utviklet forkjølelse.

Les også: For lite søvn i mer enn 100 år

6-7 timer økte ikke risikoen

Analysene viste at de som sov mindre enn seks timer per natt, hadde mer enn fire ganger høyere sannsynlighet for å bli syke, enn de som fikk mer enn syv timers søvn. Særlig de som sov mindre enn fem timer per natt, eller mellom fem og seks timer per natt, hadde forhøyet risiko for å bli forkjølet. De som sov mellom seks og syv timer per natt, hadde ikke høyere risiko.

Les også: Hvor mye søvn trenger du egentlig?

Uavhengig av årstid og leveforhold

Denne forbindelsen var uavhengig av antistoffer de hadde i kroppen før forsøket startet, og uavhengig av bo- og leveforhold, årstid, kroppsmasseindeks, psykologiske variabler og eventuell helsefremmende atferd. Andre søvn-variabler som ble funnet i undersøkelsen, var ikke sterke risikofaktorer for å bli forkjølet.

Forfatterne konkluderer med at kortere søvnlengde er forbundet med økt mottagelighet for forkjølelse.

Kilder

Referanser

  1. Prather AA, Janicki-Deverts D, Hall MH, Cohen S. Behaviorally Assessed Sleep and Susceptibility to the Common Cold. SLEEP 2015. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov