Nyhetsartikkel

Flere kvinner får blodpropp i hjertet

Mens stadig flere kvinner blir rammet av blodpropp i hjertet, fører dette sjeldnere til dødsfall enn tidligere. Det er konklusjonen i to amerikanske undersøkelser som er publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er kjent at kvinnene haler innpå mennene når det gjelder risikoen for å få hjerte- og karsykdommer. Men bedre undersøkelser og behandling gjør samtidig at risikoen for å dø av disse sykdommene blir mindre.

Les også: Nye funn om blodpropp1

Flere får blodpropp

Omtrent 4 000 kvinner og menn fra 35 til 54 år deltok i den ene studien fra Archives of Internal Medicine.

Les mer om studien her

Her undersøkte forskerne forekomsten av blodpropper i hjertet blant forsøkspersonene i to perioder, 1988-1994 og 1999-2004. Risikoen for å få hjerte- og karsykdommer i framtiden ble også anslått.

Resultatene fra undersøkelsen viste at flere kvinner får blodpropp i hjertet enn tidligere. Samtidig er det færre menn som blir rammet, selv om de fortsatt er i overtall.

Dødeligheten halvert

Den andre undersøkelsen som er offentliggjort i samme tidsskrift, viser at stadig færre kvinner dør på grunn av hjerteblodpropp.

Les mer om studien her

Denne undersøkelsen er basert på data fra omtrent 916 000 kvinner som fikk blodpropp i perioden 1994 til 2006. I løpet av denne tiden ble det stadig færre kvinner som døde på grunn av dette på sykehuset.

Blant kvinner under 55 år ble dødeligheten halvert i denne perioden. Reduksjonen i dødelighet var tre ganger så stor som hos menn på samme alder.

Forskerne viser til tidligere studier som har vist at yngre kvinner har høyere dødelighet etter blodpropp i hjertet enn menn. Men nå er altså ikke denne forskjellen så stor. Årsaken til dette er trolig at man får diagnose og behandling tidlig i sykdomsforløpet. Særlig gjelder dette for yngre kvinner, mener forskerne.

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. www.dagensmedicin.dk
  2. Towfighi A, Zheng L, et. al.. Sex-Specific Trends in Midlife Coronary Heart Disease Risk and Prevalence. Archives of Internal Medicine 2009; 169: 1762-1766. jamanetwork.com
  3. Vaccarino V, Parsons L, et. al. Sex Differences in Mortality After Acute Myocardial Infarction. Archives of Internal Medicine 2009; 169: 1767-1774. jamanetwork.com