Nyhetsartikkel

Flere unge voksne overlever kreft

De siste tiårene har stadig flere unge voksne kreftpasienter overlevd sykdommen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det viser en studie publisert i Journal of the National Cancer Institute.1

Studien viser at flere unge voksne (under 39 år) overlever kreft fem år etter de fikk diagnosen. Dette gjelder mange kreftdiagnoser - i større eller mindre grad.

Endringer i overlevelse

I løpet av de siste tiårene har det vært en jevn forbedring i overlevelse blant ungdommer og unge voksne (personer mellom 15 og 39 år).

Spesielt er økt overlevelse stor blant krefttyper som leukemi hvis man sammenligner data fra 1970-80-tallet med i dag.

Forskere analyserte data fra 282 969 unge voksne som har fått kreftdiagnose og undersøkte dødeligheten etter fem år.

For enkelte krefttyper, som tykktarms- og endetarmskreft, beinkreft og kreft i livmorhals, livmor og blære, var det liten forbedring i dødeligheten over tid.

Mens det ble funnet reduksjon i sen dødelighet ved Hodgkin-lymfom, non-Hodgkin-lymfom, leukemi, svulster i sentralnervesystemet, melanom, brystkreft og nyrekreft.

Kreftforskning gir resultater

Ifølge nyhetsmeldingen fra forskerne ble de største forbedringene i dødelighet over tid funnet blant unge voksne som har overlevd blodkreft og svulster i sentralnervesystemet.

Dette er krefttyper som også oppstår blant barn, og de har ifølge forskerne vært i fokus for betydelig kreftforskning de siste tiårene. Spesielt har det vært stor forbedring i dødeligheten blant unge overlevende av leukemi.

Kilder

Referanser

  1. Anderson C, Nichols H. Trends in late mortality among adolescent and young adult (AYA) cancer survivors. Journal of the National Cancer Institute 2020. doi:https://doi.org/10.1093/jnci/djaa014