Hvordan påvirker mors og fars vekt, livsstil og genetikk vekta til sine tenåringsbarn?
Dette har Marit Næss ved HUNT forskningssenter undersøkt i sitt doktorgradsarbeid. Næss disputerte i april 2019.
Foreldrenes betydning
Overvekt er en stor helseutfordring både i Norge og i mange andre land.
Vi vet fra tidligere studier at overvekt i barndommen øker risikoen for overvekt i voksen alder. Og at overvekt og fedme er nært knyttet til utvikling av ulike sykdommer - som diabetes type 2, ulike hjerte- og karlidelser og enkelte kreftformer.
Næss har ønsket å få mer kunnskap om foreldrenes betydning for barnas vekt i tenårene. Hun har derfor undersøkt hva foreldrenes egen vekt og hva endring av foreldrenes vekt og fysisk aktivitet under barnas oppvekst har hatt å bety for barnas BMI. Hun har også undersøkt betydningen av foreldrenes genetiske disposisjon for fedme.
Til dette har Næss brukt data fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT): hun har inkludert ungdommer som deltok i Ung-HUNT1, 2 eller 3 (1995–97, 2000–01, 2006–08), og sammenlignet dette med data fra deres foreldre som deltok i HUNT2 (1995–97) og HUNT3 (2006–08).
9000 ungdommer deltok i Ung-HUNT1.
Dataene om ungdom og foreldre ble koblet i etterkant.
- Å få økt kunnskap om foreldrenes betydning for barnas vekt i tenårene er viktig for å se sammenhengene og for å vite hvor man skal sette inn intervensjonene, sier Næss.