Nyhetsartikkel

Fremtidens kur mot type 1-diabetes

Kanskje kan en ørliten kapsel i et gelèaktig stoff utvunnet fra tang og tare føre til at forskere i fremtiden kan kurere type 1-diabetes.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Tidlig på 1980-tallet oppdaget forskere ved NTNU i Trondheim et stoff som kan vise seg å være nøkkelen til en varig kur mot type 1-diabetes. Av dette stoffet lages alginatkapsler. I dag er det flere forskningsinstitusjoner i verden som forsker på dette, men teknologien ved NTNU i Trondheim er helt i front på dette området.

- Alginatkapsler er små kuler som er laget av polymerer (mange enheter som danner en gelè). Hensikten med stoffet er å bekytte vev som legges inn i kulen, mot ødeleggelser av immunsystemet, sier Bård Kulseng.

Kulseng er spesialist i endokrinologi (hormonsykdommer) og arbeider som overlege ved endokrinologisk avdeling på St. Olavs Hospital i Trondheim. Han har gjort studier på bruk av alginatkapsler siden 1994, og da særlig på hvordan alginatkapsler kan brukes til å finne en kur mot type 1-diabetes.

Beskytter insulinproduserende celler

Insulin er det sentrale hormonet som styrer omsetningen av sukker (glukose) i kroppen og holder blodsukkeret på et stabilt nivå. Ved type 1-diabetes går kroppens immunforsvar til angrep på egne insulinproduserende celler og utsletter disse slik at det blir mangel på insulin. Dersom man forsøker å transplantere insulinproduserende øyceller fra en donor, vil kroppens immunforsvar ødelegge disse også. Men i fremtiden håper man altså å beskytte transplanterte øyceller med alginatkapsler. Det som er så unikt med alginatkapsler, er at de er tette nok til å holde immuncellene ute, men samtidig porøse nok til å slippe inn oksygen og glukose, og skille ut insulin.

- For å behandle en pasient kreves det flere hundre tusen alginatkapsler med insulinproduserende øyvev. Disse kapslene er svært små - 1/2 millimeter i diameter, sier Kulseng.

Ved andre transplantasjoner er man i dag avhengig av å gi immundempende medisiner. Disse medisinene øker risikoen for infeksjoner og kreft. Ved å bruke alginatkapsler tror forskerne de kan transplantere insulinproduserende øyceller, uten at det vil være nødvendig å gi immundempende medisiner i etterkant av transplantasjonen.

Neste side