Nyhetsartikkel

God fysisk form en fordel ved hjerteoperasjon

Ved hjerteoperasjon er det en fordel å være i god fysisk form.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En ny studie viser at mennesker med god fysikk klarer seg bedre enn andre ved by-pass operasjon av hjertet.

For mennesker som er i god fysisk form og som skal gjennomgå en hjerteoperasjon (by-pass kirurgi), er risikoen for å dø i forbindelse med operasjonen mindre enn blant de som ikke er i så god form.

Det viser en studie fra The American Journal of Cardiology.

By-pass kirurgi i hjertet innebærer transplantasjon av blodårer der en arterie eller vene tas fra leggen, festes til hovedpulsåren aorta og brukes til å skape en ny blodåre til hjertet forbi de blokkerte partiene på de syke koronararteriene.

Dette er den vanligste åpne hjerteoperasjonen blant voksne.

Se animasjon av hjerteoperasjonen her

Tredemølletest

James Smith er hovedforfatter bak studien og sier til nyhetsbyrået Reuters at de ikke er overrasket over resultatene - siden det er lett å tenke seg at mennesker som er i dårlig form, har vanskeligere med å takle en stor operasjon.

Les også: By-pass operasjon av hjertet

De som deltok i studien, var alle i 60-årene og skulle utføre en hjerteoperasjon. Tre måneder før operasjonen, utførte alle en test på tredemølle. Pasientenes arbeidskapasitet ble målt i enheter som kalles metabolic equivalent (MET).

Forholdet mellom stoffskiftet under fysisk aktivitet og hvilestoffskiftet kalles MET (metabolic equivalent). Moderat fysisk aktivitet er definert som aktivitet som krever tre til seks ganger så mye energi som energibehovet i hvile, det vil si 3-6 MET.

I denne studien ble det å gå opp en trapp definert til å tilsvare omtrent fem MET. Jogging omtrent sju MET og det å gå omtrent tre.

79 av pasientene skåret under fem på denne testen.

Reuters Health har omtalt studien og skriver at fem prosent (fire pasienter) i gruppen som skåret under fem på MET-testen, døde under operasjonen. Mens en prosent døde i gruppen som var i god form.

Dette mønsteret gikk igjen i tilfellene der pasientene døde en måned etter operasjonen.

Takler fysisk stress bedre

Smith sier at de ikke vet sikkert hvorfor de som skåret dårlig på den fysiske testen, var mer utsatt under operasjonen. Men han sier at de som er i dårlig fysisk form, vil uansett grunn få en mer teknisk krevende operasjon.

Michael Trenell er fysiolog ved Newcastle University i Storbritannia. Han var ikke involvert i studien, men sier til Reuters Health at å være i god fysisk form er nyttig når det kommer til kroppens evne til å takle stress - enten det er trening eller stress i forbindelse med kirurgi.

Trenell er i ferd med å starte et annet forskningsprosjekt som skal se på om det hjelper å trene i forkant av en operasjon, for å øke pasientens muighet til å overleve. Utfordringen i studien vil blant annet bli at det er liten tid mellom diagnosen blir satt og operasjonstidspunktet.

Les også: Anbefaler styrketrening for bedre hjertehelse

Kilder

Referanser

  1. Smith J, Verril T, et.al. Effect of Cardiorespiratory Fitness on Short-Term Morbidity and Mortality After Coronary Artery Bypass Grafting. American Journal of Cardiology 2013.