Dette ifølge en større samlestudie som ble utført av forskere fra the Emerging Risk Factors Collaboration, og publisert i det medisinske tidsskriftet The Lancet i mars 2011. Forskerne bak studien har fulgt over 220 000 voksne i over ti år.
Forskerne fant at selv om fedme var en klar risikofaktor for hjertesykdom i seg selv, hadde kroppsmasseindeks (KMI), livvidde, og midje-hofte indeks lik innvirkning på risikoen for hjertesykdom og slag. Det er grad av fedme som er avgjørende for denne risikoen, ikke hvor du bærer de ekstra kiloene.
Disse funnene stemmer altså ikke med tidligere studier, som har antydet at de med "eplefasong" (måles ved hjelp av midje-hofte indeks) har tre ganger så høy risiko for å få hjerteinfarkt som de med generell fedme (målt ved KMI).
Fedme er største risikofaktor
Når informasjon om blodtrykk, diabetes og fettstoffer i blodet er tilgjengelig, vil ikke det å måle KMI, livvidde eller midje-hofte ratio gi ytterligere informasjon som kan bidra til å si mer om risikoen for å utvikle hjertesykdom. Funnene tilbakeviser tidligere anbefalinger om å bruke midje-hofte ratio fremfor KMI som et klinisk mål på fedme, skriver forfatterne. Videre understreker de hvor viktig det er å redusere fedme for å forebygge hjertesykdom og slag.
Ifølge NHI.nos medisinske redaksjon, vil midjemål likevel kunne være nyttig i enkelte tilfeller. Personer med stor muskelmasse vil for eksempel få høy KMI, men kan ha lav andel fett på kroppen - og tilsvarende lavt midjemål - uten å ha forhøyet risiko for hjertesykdom og slag. Midjemål kan også brukes for å følge slankingen når fett erstattes av muskler hos overvektige, som følge av trening.
Vil du vite mer?
- Overvekt og fedme
- Metabolsk syndrom
- Handle FAST ved hjerneslag
- Diabetes type-2
- Slik øker du forbrenningen
Kilder
Referanser
- The Emerging Risk Factors Collaboration*. Separate and combined associations of body-mass index and abdominal adiposity with cardiovascular disease: collaborative analysis of 58 prospective studies’ . The Lancet 2011. Epub ahead of print
- Medical research council; Theory goes pear shaped: ‘Apple shape’ no worse for heart.