Nyhetsartikkel

Har funnet årsaken til muskelsvinn ved kreft

Faktorer som frigis av kreftsvulster, kan blokkere musklenes evne til reparasjon, og fører til tap av muskelmasse hos kreftsyke. Nå har forskere funnet faktorer som forårsaker denne blokkeringen, og de kan lete etter behandlingsmetoder.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

National Institutes of Health1 har på sine nettsider omtalt disse funnene, som opprinnelig er publisert i Journal of Clinical Investigation i oktober 20132.

Forskerne fant blant annet at faktorer som frigis fra svulstene kan blokkere musklenes evne til reparasjon. Dette kan være med på å forklare hvorfor de som har kreft, ofte mister muskelmasse. I tillegg kan det antyde nye muligheter for behandling av tilstanden. Norske forskere ser også med interesse på disse funnene:

- Dette er en av de første studiene som på en omfattende måte kartlegger hva som skjer når kreftcellene løper løpsk i kroppen. Det er ganske uvanlig å se at lamininstrukturen rundt muskelcellene blir så ødelagt. Hvis denne prosessen når så langt kan dette også ha betydning ved gjenopptrening etter kreft, sier Tormod S. Nilsen. Han er stipendiat ved Norges Idrettshøgskole, og er en del av et team som i samarbeid med forskere ved Oslo Universitetssykehus, ser på hvordan trening under og etter kreftbehandling påvirker blant annet muskulatur.

Kan føre til livreddende behandling

Tormod S. Nilsen.
Tormod S. Nilsen.

Muskelsvinn ved kreft - tap av kroppsvekt, fett og muskler som øker utover i sykdomsforløpet, er årsaken til 20-30 prosent av kreftdød. Å vite hvordan en kreftsvulst forårsaker muskelsvinn, kan dermed føre frem til livreddende behandling.

Ved muskeltap regenereres muskelmassen vanligvis fra en samling med stamceller. Disse cellene holder seg på et umodent stadium helt til en muskelskade eller andre faktorer gjør at de aktiveres. Disse smelter sammen med resten av muskelfibrene for å øke muskelmassen. Skader i denne prosessen er forbundet med ulike muskelsvinnsykdommer.

Neste side