Informasjon

Har funnet koblingen mellom eksem og astma

Det er kjent at små barn som får barneeksem, har stor sjanse for å utvikle pustevansker på et senere tidspunkt. Nå tror forskerne at de har avslørt sammenhengen mellom eksem og astma.

Temaside om Korona

En studie ved Washington University School of Medicine i St. Louis gir muligens svaret på hvorfor atopisk eksem i mange tilfeller kan utvikle seg til astma hos barn. Forskerne bak studien mener molekylet TSLP spiller en viktig rolle i dette.

Tidlig behandling av barn med utslett kan derfor forhindre utviklingen av pustevansker på et senere tidspunkt.

Les også: Utslett hos nyfødte

Fant allergiframkallende stoff

De amerikanske forskernes teori er at utviklingen av astma starter med skadet hud. Utslett og eksem gjør at de skadede hudcellene skiller ut store mengder TSLP (thymic stromal lymphopoietin). Stoffet kan framkalle en voldsom allergisk reaksjon i kroppen.

- Vi fant ut at mus med en eksemliknende tilstand, produserte et stoff som er involvert i utviklingen av astma. Stoffet kalles TSLP og kan være koblingen mellom eksem og astma, sier artikkelforfatter og forsker Raphael Kopan i en pressemelding.

Sprer seg gjennom blodet

TSLP fra hudcellene sirkulerer i blodet og utløser en allergisk reaksjon (immunologisk respons) i lungene. Kroppen blir overømfintlig (hypersensitiv) overfor allergiframkallende stoffer (allergener), og immunforsvaret overreagerer. Det oppstår astmaliknende reaksjoner som slimdannelse i luftveiene, trangere luftrør og pustevansker.

Astma er en sykdom hvor en betennelsesreaksjon i slimhinnene på innsiden i luftrørene medfører at luftrørene blir hovne og trange, slik at luftpassasjen blir hindret.

Les også: Astma starter i mors mage

Kan årsaken være et eneste molekyl?

Forsøket ble utført på genmanipulerte mus. De fikk gener for skadet hud som skulle tilsvare hudeksem. Deretter påviste forskerne at de skadede hudcellene produserte TSLP som en del av et alarmsystem kroppen har når en forsvarsmekanisme (huden) svikter.

- Vi har begrenset problemet med utvikling av eksem til astma ned til ett molekyl. Vi har vist at huden kan være et signalgivende organ som fører allergi til lungene ved å skille ut TSLP, sier Kopan.

Han understreker at det nå vil være viktig å forhindre skadet hud i å produsere TSLP. Hvis det kan bli gjort, vil koblingen mellom eksem og astma være brutt. Dette betyr at tidlig behandling av barn med utslett kan forhindre utvikling av astma på et senere tidspunkt.

Fra utslett til astma

Atopisk eksem er en tilstand med tørr, kløende og betent hud som oppstår hos personer med en følsom hudtype. Atopisk eksem rammer særlig små barn, og kalles da barneeksem.

Astma oppstår hos 30 prosent av barn med atopisk eksem (atopisk dermatitt). De amerikanske forskerne refererer til studier som viser at mellom 50 og 70 prosent av barna med alvorlig atopisk eksem utvikler astma.

Arbeidet deres ble nylig publisert i PLoS Biology, et åpent internasjonalt tidsskrift for ekstern fagvurdering (peer review) av studier på biologi.

Les også: Å leve med atopisk eksem

Vil du vite mer?

Kilder

Referanser

  1. Demehri S, Morimoto M, Holtzman MJ, Kopan R. Skin-Derived TSLP Triggers Progression from Epidermal-Barrier Defects to Asthma. PLoS Biology 2009; 7(5): e1000067.
  2. Ericson G. Researchers discover why eczema often leads to asthma. Washington University School of Medicine 2009; http://medschool.wustl.edu
  3. Dalaker M, Torvund S. Atopisk eksem. Legehåndboka 2009; www.legehandboka.no