Nyhetsartikkel

Har funnet molekyl som utløser kløe

Forskere har i dyreforsøk funnet at et lite molekyl, kalt natriuretisk polypeptid b (Nppb), er en sentral neurotransmitter for kløe. Dette funnet kan ha betydning for utvikling av nye medisiner ved tilstander som gir kløe - som eksem og psoriasis.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskere ved amerikanske National Institutes of Health har gjennom studier på mus oppdaget at et lite molekyl som frigis i ryggmargen, utløser en prosess som senere oppleves i hjernen som følelsen av kløe.

Sluttet å klø

Molekylet strømmer fremover og kobles inn i en bestemt nervecelle i ryggmargen, som sender signalet videre gjennom sentralnervesystemet. Når dette bestemte molekylet, eller nervecellen det befinner seg i, ble fjernet, sluttet musene å klø ved et bredt spekter av kløe-fremkallende stoffer.

Finnes sannsynligvis også hos mennesker

Ettersom nervesystemet til mus og mennesker er ganske likt, mener forskerne at en lignende mekanisme for kløe sannsynligvis også finnes hos mennesker.

Hvis det stemmer, kan dette gi forskere et naturlig sted å lete etter unike molekyler som man kan rette medikamenter mot, for å slå av denne følelsen hos den store gruppen mennesker som lider av kroniske tilstander som gir kløe - for eksempel eksem og psoriasis.

Kilder

Referanser

  1. NIH scientists discover molecule triggers sensation of itch - National Institutes of Health www.nih.gov
  2. Mishra SK, Hoon MA. The Cells and Circuitry for Itch Responses in Mice. 2013; 340: 968-71. www.sciencemag.org