Nyhetsartikkel

Harepest: Kan ta tid å diagnostisere

- Det kan ta litt tid å stille diagnosen harepest, både fordi sykdommen er uvanlig og fordi symptomene kan ligne på mye annet i starten, sier Tone Kristin Bjordal Johansen ved Folkehelseinstituttet. Bjørn Waagsbø, overlege og leder av Antiobiotikastyringsteamet ved St. Olavs Hospital, påpeker at en av utfordringene er at bakterien kan gi sykdom i mange organer og imitere mange andre sykdommer.

Temaside om Korona

Harepest, også kalt tularemi, er en bakteriesykdom som kan overføres fra dyr som hare, lemen og andre smågnagere, til mennesker.

Symptomene som oppstår ved sykdommen, varierer svært og avhenger av smitteveien. Ved innånding av bakterien kan det gi symptomer på lungebetennelse, mens smitte via insektsstikk kan gi sår og hovne lymfeknuter. I tillegg kommer andre symptomer som feber, lokal lymfeknutehevelse, magesmerter, oppkast og diaré.

Les også vår pasientinformasjon om harepest

Mange ble infisert via myggstikk

Ifølge Folkehelseinstituttet er det i 2020 registrert 78 tilfeller med harepest per 26.11.2020. 

- Det er færre tilfeller enn vi hadde i fjor på samme tid, men mer enn vi har i løpet av et vanlig år, sier Tone Kristin Bjordal Johansen, som er seniorforsker ved Folkehelseinstituttets seksjon for smitte fra mat, vann og dyr.

2019 var et rekordår for harepest. Da ble hele 183 personer rammet av sykdommen.

En av dem som ble syke i 2020, er Magnus Thorsrud. Da symptomene startet, la han merke til et insektsstikk på ankelkulen som var rødt og hovent. Etterhvert dannet det seg en pussfylt byll midt i stikket. Fortsatt vet han ikke sikkert hvordan han ble smittet. Kan stikk fra flått eller mygg ha vært en mulig årsak?

- En av smittemåtene til harepest er via insektstikk. Da kan man oppleve røde og hovne stikk og gjerne hovne lymfeknuter i nærheten av stikkstedet. Dermed høres det ut som om det kan være en sannsynlig årsak. Vi har trodd at drikkevann forurenset av gnagere var den viktigste smitteveien for harepest i Norge, men særlig i fjor var det veldig mange som ble syke etter å ha blitt infisert via myggstikk, sier Bjordal Johansen.

Les også: Jakten på en diagnose under koronapandemien

Neste side