Informasjon

Hjernen tolker samtaler ved mye støy

Nyere forskning viser at flere deler av hjernen er involvert når vi snakker med andre på plasser med mye støy. Når vi ikke hører alt, tolker hjernen hva som mest sannsynlig blir sagt.

I følge en artikkel hos engelske Medical Research Council, har forskere nå funnet ut hvordan hjernen hjelper oss å forstå hverandre når vi snakker sammen på steder med mye støy.

Forskerne bak studien fant ut at når vi snakker sammen på plasser der det er mye støy, så sjonglerer hjernen med ulike meninger av en setning frem til den bestemmer hva som mest sannsynlig ble sagt. I slike situasjoner brukes flere deler av hjernen enn ved vanlige samtaler.

For å se hvordan hjernen arbeidet for å tolke samtaler med masse bakgrunnslyder, brukte forskerne MR-bilder som de tok mens de fikk etterlignet de bakgrunnslydene som en person med en spesiell type høreimplantat (cochleaimplantat) bruker.

Hensikten med studien er at forskerne ønsker å bruke resultetene til å forbedre lytteopplevelsen hos personer som har cochleaimplantat. Disse implantatene skal kunne gi en som er døv eller tunghørt en følelse av lyd. Problemet er at lydene som kan høres ved hjelp av implantatet er fordreide og det høres ut som om det er mye bakgrunnslyder.

Studien ble også publisert i The Journal of Neuroscience 28.02.2007.