Nyhetsartikkel

Hjertemedisin og ALS

I en studie på mus har forskere funnet at digoxin, en type hjertemedisin, kanskje kan forsinke sykdomsprosessen ved ALS.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette ifølge en studie som ble publisert i Nature Neuroscience i oktober 20141, og kommentert i en pressemelding fra Washington University i St. Louis2.

ALS ødelegger nervecellene som kontrollerer musklene, de motoriske nervecellene. Dette fører til tap av mobilitet, problemer med å puste, problemer med å svelge og til sist, død. Medisinen som i dag blir foreskrevet disse pasientene, har bare marginal effekt.

Les også vår pasientinformasjon om amyotrofisk lateralsklerose (ALS)

Uventet funn

I studien som ble utført på mus og i cellekulturer, viste forskerne at når de reduserte aktiviteten av et bestemt enzym, eller begrenset cellenes evne til å lage kopier av enzymet, ble sykdommens ødeleggelse av nerveceller stoppet. Enzymet opprettholder den riktige balansen av natrium og kalium i cellene.

Musene i studien hadde en mutert versjon av et gen som forårsaker en arvelig form for ALS, og utvikler mange av de samme symptomene som ses hos mennesker med ALS.

Overvåkning av aktiviteten av et stressrespons-protein hos musene, førte uventet forskerne til et annet protein, natrium-kalium-ATPase (Na-K-ATPase). Enzymet løser ut ladde natriumpartikler fra celler og tar inn ladde kaliumpartikler, noe som fører til at cellene opprettholder en ladning på tvers av de ytre membranene.

Vedlikehold av denne ladningen er avgjørende for normal cellefunksjon. Nettopp dette proteinet som ble funnet i disse studiene, blir funnet i celler i nervesystemet som kalles astrocytter. Økningen av Na-K-ATPase førte til at astrocytter friga skadelige faktorer kalt inflammatoriske cytokiner - som kan drepe motoriske nerveceller.

Blokkerte astrocytter med digoxin

Flere studier har antydet at astrocytter kan være sentrale i utviklingen av sykdommer som ALS, Alzheimers, Huntingtons og Parkinsons sykdom. Ved å plassere astrocytter fra mus med ALS sammen med friske motoriske nerveceller, fører dette til at nervecellene degenererer og dør.

Forskerne har ennå ikke et klart svar på hvorfor det gir denne effekten. I studien ble samme forsøk gjort på nytt, men denne gangen ble ALS-astrocyttene blokkert ved hjelp av digoxin. Dette førte til at de normale motoriske nervecellene overlevde. Digoxin blokkerer evnen Na-K-ATPase har til å løse ut natrium og ta inn kalium. Hos mus med mutasjoner for arvelig ALS, overlevde de med bare ett gen for Na-K-ATPase i gjennomsnitt 20 dager lenger enn de med to kopier av genet. Dette er fordi de med en kopi produserer mindre av enzymet.

I pressemeldingen sier en av forfatterne av dette innebærer at musene med bare én kopi av dette genet lever lenger og er mer mobile. De er ikke normale, men de kan bevege seg rundt omkring og har flere motoriske nerveceller i ryggmargen.

Det er behov for mange flere studier om dette før man har flere klare svar, men forfatterne mener at studien gir et spennende utgangspunkt for nye studier.

Kilder

Referanser

  1. Gallardo G, Barowski J, Ravits J, Siddique T, Lingrel JB, Robertson J, Steen H, Bonni A. An α2-Na/K ATPase/α-adducin complex in astrocytes triggers non–cell autonomous neurodegeneration. Nature Neuroscience 2014. www.nature.com
  2. Washington University in St. Louis: Heart drug may help treat ALS, mouse study shows