Nyhetsartikkel

Hvor blir det av fett som slankes bort?

Mange tror at fettet som forsvinner ved en slankekur, blir omdannet til energi eller varme, men slik er det ikke.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

En av BMJs mest leste artikler det siste året ble publisert i desember 20141. I denne artikkelen har forfatterne beskrevet hva som skjer med fett som slankes bort. I innledningen skriver forfatterne at det er overraskende mye uvitenhet og forvirring knyttet til dette - både i den generelle befolkningen og blant helsepersonell. De skriver videre at de fleste tror at fettet blir omdannet til energi eller varme, men dette bryter loven om bevaring av masse. Forfatterne tror at forvirringen skyldes det evige mantraet ved slanking - om energi ut og energi inn. Andre misforståelser er at fett utskilles i avføring eller blir konvertert til muskler.

Lungene er det primære utskillingsorganet

Ved utregninger viser forfatterne at det er lungene som er det primære utskillingsorganet (ekskresjons organet) ved vekttap. Dette viser de ved å beskrive sammensetningen av fettmolekyler, og deretter følge atomenes vei ut av kroppen. Karbon- og hydrogenatomer forlater kroppen som CO2 og H2O. Ved nedbrytningen (oksydasjonen) av et fettmolekyl vil dette si at fire av seks atom vil bli pustet ut (CO2), og to vil danne vann (H2O).

Ved et gitt vekttap på 10 kilo fett, blir 8.4 kilo pustet ut som CO2. 1.6 kilo vann kommer ut gjennom kroppsvæske som urin, avføring, svette pust, eller tårer.

Forfatterne forklarer forbrenningen ved å bruke en person på 70 kilo som spiser variert, som eksempel. Denne personen puster ut ca. 200 ml CO2 ved 12 utpust i minuttet. Hver av disse skiller ut 33 mg med CO2, hvorav 8.9 mg er karbon. På en dag med mye søvn, hvile og med lette aktiviteter som dobler hvileforbrenningen (8 timer med hver), puster personen ut 740 gram CO2 slik at 203 gram med karbon mistes fra kroppen. Til sammenligning gir inntak av 500 gram med sukker 2000 kcal og inneholder 210 gram karbon. Ved å bytte ut en hviletime med en treningstime - som øker forbrenningen syv ganger, fjernes ytterligere 39 gram med karbon fra kroppen. Dette gir totalt 240 gram.

Forfatterne påpeker at en enkelt muffin på 100 gram dekker ca. 20 prosent av det totale energibehovet til en gjennomsnittsperson. Dermed kan effekten av trening som en strategi for å gå ned i vekt, lett hindres ved relativt små mengder ekstra mat.

Begrepene bør inn i undervisningen

Lungene er altså det primære utskillingssorganet for fett. Å gå ned i vekt krever frisetting av karbon som er lagret i fettcellene. Dette forsterker omkvedet som vi så ofte hører i forbindelse med vektnedgang - "spis mindre, beveg deg mer".

Forfatterne avslutter med å anbefale at disse begrepene bør inkluderes i skole og universitetskurs for å korrigere vanlige misforståelser om vekttap.

Kilder

Referanser

  1. Meerman R, Brown AJ. When somebody loses weight, where does the fat go?. BMJ 2014. www.bmj.com