Intervju

Hvorfor blir du ikke smittet av korona?

Hele familien blir smittet av koronaviruset – bortsett fra én. Høres det kjent ut? Hva er årsaken til at noen ikke blir smittet og syke?

Hvordan kan det ha seg at enkelte familiemedlemmer ikke blir smittet, mens resten i huset er blitt syke med covid-19?

- Det kan være flere årsaker til det, sier forsker og immunolog Gunnveig Grødeland.
Hun er seniorforsker på Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo.

- For det første: Selv om det høres usannsynlig ut, er det ikke sikkert man får viruset inn i luftveiene sine. Selv om du bor med noen som er smittet, må du faktisk få viruset inn i luftveiene for å bli syk, sier Grødeland.
Så selv om man tror man er blitt eksponert for viruset – er det ikke sikkert.

Genetiske forskjeller

Grødeland fortsetter:

- Hvis man blir smittet, er det genetiske forskjeller når det kommer til hvordan vårt medfødte immunsystem vil håndtere det.

- En av de tingene vi vet påvirker dette, er interferonresponsorer. Det er type responser som kan settes i gang av det medfødte immunforsvaret vårt for å bidra til at virus og bakterier kan fjernes fra kroppen vår. Hvor effektivt dette er, kan variere endel fra person til person.

Dette kan altså forklare noe. Men det er også andre muligheter – som ikke er genetisk.
- Det kan være at du har møtt på koronavirus tidligere. Vi vet at rundt 20 prosent av forkjølelser hvert år forårsakes av gamle koronavirus. Det kan være du har vært eksponert for dette og dannet tillærte immunresponser som faktisk vil kunne beskytte mot SARS-CoV-2, forteller Grødeland.

Hun sier at her bør alder spille inn. De fleste av oss har opp gjennom årene vært utsatt for forkjølelse og veldig mange vil ha hatt disse virusene.

- Vi vet at responser mot de tidligere koronavirusene kan gjenkjenne også SARS-CoV-2, men vi vet ikke hvor mye de beskytter. Vi antar at det har noe å si i denne sammenhengen, sier hun.

Neste side