Nyhetsartikkel

Influensavaksine og hjerte- og karsykdom

Pasienter med høyt blodtrykk kan redusere sin risiko for dødsfall om de vaksinerer seg mot influensa. Det viser forskning som nylig ble presentert under kongressen European Society of Cardiology (ESC) i Paris.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Studien, som nylig ble presentert under kongressen i Paris, viser at om pasienter med høyt blodtrykk vaksinerer seg mot influensa, kan de redusere sin risiko for dødsfall i influensasesongen med 18 prosent (relativ risiko). 

En av forfatterne bak studien, Daniel Modin ved Københavns Universitet i Danmark sier i en nyhetsmelding1 at alle pasienter med høyt blodtrykk bør vaksinere seg årlig mot influensa.

- Vaksinen er trygg, billig, lett tilgjengelig og reduserer influensainfeksjonen. I tillegg antyder studien at vaksinering også kan beskytte mot hjerteinfarkt og hjerneslag og dødsfall av andre årsaker, sier han i nyhetsmeldingen - som er sendt ut av European Society of Cardiology

Influensa stresser kroppen

Tidligere forskning har vist at det stresset en influensa påfører kroppen, kan utløse hjerteinfarkt eller slag. Pasienter med høyt blodtrykk har økt risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag. Men om en influensavaksine kan beskytte mot hjerte- og karsykdommer er ikke undersøkt før nå, ifølge nyhetsmeldingen. 

I den nye studien har de danske forskerne inkludert over 608.000 pasienter mellom 18 og 100 år med høyt blodtrykk - og fulgt deltagerne i ni influensasesonger - fra 2007 til 2016. De identifiserte hvilke pasienter som hadde fått influensavaksine og undersøkte hvor mange som døde i hver sesong, og om dødsårsaken var hjertekar-problemer, hjerteinfarkt eller slag. Sammenhengen mellom det å bli vaksinert mot influensa i influensasesongen og risikoen for død ble undersøkt.  

Influensa øker risikoen for annen sykdom

Resultatene viste altså at om deltagerne vaksinerte seg, reduserte dette risikoen for å dø i løpet av influensasesongen med 18 prosent. Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer ble redusert med 16 prosent. 

- Kun 26 til 36 prosent av befolkningen ble vaksinert i løpet av de ni influensasesongene vi undersøkte. Det betyr at mange med for høyt blodtrykk ikke vaksinerer seg, sier Modin.

Modin mener at når et influensavirus infiserer kroppen, gir dette en sterk immunreaksjon og en påfølgende inflammasjon. Inflammasjonen bekjemper infeksjonen, men kan øke risikoen for slag og hjerteinfarkt.

Tall for absolutt risikoreduksjon og NNT (numbers needed to treat) er ikke oppgitt.

Kilder

Referanser

  1. EurekAlert:Flu vaccination linked with lower risk of death in patients with high blood pressure www.eurekalert.org