Nyhetsartikkel

Kan musikk bidra til bedre hjertekompresjoner?

Vil det være forskjell på utførelsen av hjertekompresjoner dersom du lytter til låten Disco Science, eller Achy Breaky Heart? Eller er det like greit å ikke prøve å gjenskape en bestemt sang for å finne riktig rytme?

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Flere låter har tidligere vært foreslått som hjelp til å finne riktig rytme når hjertekompresjoner skal utføres. I USA har sangen "Stayin Alive" (Bee Gees) vært brukt som en passende låt, mens i Storbritannia har barnesangen "Nellie the Elephant" vært antatt å være den beste sangen. Tanken er at hvis du finner en sang med en perfekt rytme, kan du forsøke å gjenskape/huske rytmen i sangen når du utfører hjertekompresjoner. Senere har forskning vist at selv om det å lytte til disse sangene fører til at flere gir riktig antall kompresjoner, så blir kompresjonene ofte for grunne, sammenlignet med uten musikk.

Viktig å komme raskt i gang

I en artikkel som ble publisert i Emergency Medical Journal i april 20121, har forskere undersøkt effekten av ingen musikk ved hjertekompresjon, mot effekten av å lytte til Achy Breaky Heart (Billy Ray Cyrus) eller Disco Science (Mirwais). Forskerne ønsket å undersøke om noen av disse alternativene økte andelen helsepersonell som utførte hjertekompresjoner helt etter retningslinjene; på 100-120 slag per minutt, og med en dybde på 50-60 mm.

Å starte med hjertekompresjoner så raskt som mulig etter et hjerteattakk, øker sjansen for overlevelse betydelig.

Finner ikke en perfekt låt

[imported]
[imported]

Forfatterne konkluderer med at det å lytte til Disco Science gir en høyere andel av deltagere som klarer å gi riktig antall kompresjoner, sammenlignet med å lytte til Achy Breaky Heart eller ingen musikk. Men heller ikke denne sangen bidrar til å forbedre dybden på kompresjonene. Over 1/3 ga for grunne kompresjoner uansett om de hørte på musikk eller ikke, og over 1/4 hadde ufullstendig "hvilefase" mellom kompresjonene uansett låt. Forfatterne konkluderer med at temaet har vært interessant, men at det er på tide å gi opp forsøket på å finne en perfekt låt som hjelpemiddel ved hjertekompresjoner.

Studien var en randomisert crossover studie, som rekrutterte deltagere på en konferanse for ambulansepersonell i Australia. 61 prosent av deltakerne var ambulansepersonell, 20 prosent var studenter, og 19 prosent var annet helsepersonell.

Kilder

Referanser

  1. M Woollard, J Poposki, B McWhinnie, L Rawlins, G Munro, P O'Meara. Achy breaky makey wakey heart? A randomised crossover trial of musical prompts . Emerg Med J 2012; 29: 290-294 . emj.bmj.com