Nyhetsartikkel

Knytter fettrike dietter til utvikling av kreft

Forskere har demonstrert en direkte sammenheng mellom en diett med høyt fettinnhold og økte nivå av nitrogenoksid, noe som kan føre til økt risiko for betennelsesforandringer og kreftutvikling.

Dette ifølge en nyhetsartikkel1 publisert på nettsidene til Beckman Institute for Advanced Science and Technology, en enhet ved University of Illinois Urbana Champaign. Studien er publisert i ACS Publications i mars 20222.

Det har lenge vært antatt at kostvaner kan øke risikoen for, og til og med forverre utviklingen av, kreft. Nå har forskere bevist at det er en direkte sammenheng mellom mengden fett, inkludert det man får i seg gjennom kosten, og kroppens nivå av nitrogenoksid. Nitrogenoksid er et signalmolekyl som er relatert til betennelse (inflammasjon) og kreftutvikling.

Avanserte prober

Forskerne forklarer at kreft ikke bare handler om noen få kreftceller, men om hele økosystemet til svulsten som støtter cellene.
- Inflammasjon kan spille en betydelig rolle i dette miljøet. En viss inflammatorisk respons kommer fra mat som er bearbeidet og har mye kalorier og fett. Vi ønsket å forstå sammenhengen mellom mat, inflammasjon og svulster på et molekylært nivå. Derfor utviklet vi avanserte prober for å kunne visualisere disse endringene, sier Anuj Yadav, hovedforfatter av studien, i nyhetssaken. Proben er i stand til å påvise lys som sendes ut av levende celler og gjør det mulig å følge svulstutviklingen i indre organer fra utsiden av kroppen. 

Fra før av er det kjent at det er en sammenheng mellom økte nivå av nitrogenoksid og inflammasjon, og mellom inflammasjon og kreft. For å bevise sammenhengen på molekylært nivå, måtte forskerne utvikle en svært følsom molekylær probe. En molekylær probe er en gruppe med atomer eller molekyler som blir brukt til å studere egenskapene til nærliggende molekyler. Dette gjør den ved å måle interaksjonene mellom proben og strukturene som er av interesse. Hver probe må skreddersys til betingelsene for eksperimentet.

Studie på mus

De spesialtilpassede probene tillot forskerne å se på molekylære egenskaper som er usynlige for det blotte øyet. Proben ble brukt til å designe en studie på mus med brystkreft. Hos disse musene sammenlignet de eventuelle kreftfremkallende egenskaper av en fettrik diett versus en diett med lavt fettinnhold.

Hos musene på den fettrike dietten så forskerne en økning av nitrogenoksid i svulstens økosystem. Økosystemet rundt en kreftsvulst er komplekst, og en rekke faktorer påvirker veksten av svulsten, som kosthold og fysisk aktivitet. Det er mange faktorer som vi egentlig ikke tar med i betraktningen, men som vi burde, når vi vurderer kreftbehandlinger, mener forfatterne.

Resultatene

Resultatene av studien indikerer at en inflammatorisk (fettrik) diett kan øke produksjonen av nitrogenoksid, noe som kan stimulere til økt vekst av en svulst, skriver forfatterne i oppsummeringen av studien.

Studien viser at det er en direkte sammenheng mellom fettrike dietter, nitrogenoksidnivå og kreftutvikling. Denne kunnskapen kan ha betydning både for kreftdiagnostikk og behandling av kreft, oppsummerer forskerne.

Kilder

Referanser

  1. Beckham Institute: Molecular probe links high-fat diet to nitric oxide levels, cancer development beckman.illinois.edu
  2. Yadav AK, Lee MC, Lucero MY, Su S, Reinhardt CJ, Chan J. Activity-Based NIR Bioluminescence Probe Enables Discovery of Diet-Induced Modulation of the Tumor Microenvironment via Nitric Oxide. ACS Publications 2022; 8: 461-472. pubs.acs.org