Nyhetsartikkel

Kun halvparten overholder karanteneplikten i Norge

Svært mange nordmenn bryter karanteneplikten i forbindelse med covid-19, viser en studie fra Folkehelseinstituttet (FHI).  – Urovekkende, sier fagdirektør Frode Forland ved FHI.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Tallene viser hvor viktig det er å tydelig kommunisere at karantene ikke er et valg, men en plikt, og enkelt forklare i hvilke situasjoner karantene er påkrevd, sier fagdirektør Frode Forland ved FHI.

Ifølge en nyhetsmelding fra FHI var det spesielt personer uten symptomer på covid-19 som oppga at de ikke holdt seg hjemme selv om de hadde karanteneplikt. Studien er gjennomført i perioden april – juli, og baserer seg på selvrapportering.

Flinkest i april

Undersøkelsen viser at 42 prosent av deltakerne i studien oppga at de overholdt karanteneplikten.

28 prosent av de uten symptomer oppga at de overholdt denne plikten, mens blant de med symptomer var det 69 prosent som holdt seg hjemme mens de var i karantene. 

FHI skriver på sine sider at deltakerne i studien ble spurt ved fire ulike anledninger om de var blitt satt i karantene og om de overholdt plikten. Til sammen deltok 1704 personer i alderen 18 til 89 år.

Studien viser at folk overholdt karanteneplikten i størst grad i april - rett etter at Norge innførte nedstegningen av samfunnet. Deretter ble folk dårligere til å overholde reglene. 

- Må følge myndighetenes pålegg

– Funnene er nedslående, men i tråd med forskning og tidligere erfaringer fra pandemier, som viser at befolkningen i mindre grad overholder anbefalinger og påbud ettersom tiden går, sier Forland i nyhetsmeldingen. 

– Norge har langt på vei lykkes i sin strategi, og har blitt rammet langt mildere av pandemien enn mange andre land. For at dette skal kunne fortsette er det viktig å sikre at befolkningen følger myndighetenes pålegg. Spesielt må den norske strategien for å bekjempe pandemien, uttrykt som «testing, isolering, sporing og karantene (TISK)», kommuniseres bedre og forsterkes for å nå sitt mål, sier Forland.

Studien er et samarbeid mellom FHI, Universitetet i Bergen (UiB) og London School of Hygiene and Tropical Medicine.