Nyhetsartikkel

Kvinner med polycystisk ovariesyndrom utvikler lettere type 2-diabetes

Unge kvinner med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) har høyere risiko for å utvikle type 2 diabetes, selv om de er unge og normalvektige.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskere fra Monash University i Australia har vist at unge kvinner med polycystisk ovariesyndrom (PCOS) har opp til fem ganger høyere risiko for å utvikle type 2 diabetes.

Funnene ble gjort i forbindelse med en stor epidemiologisk studie der 6000 kvinner i alderen 25 til 28 år deltok og ble fulgt opp over en periode på ni år. 500 av kvinnene som deltok, hadde diagnosen PCOS.

PCOS er en tilstand med flere (poly) væskefylte hulrom (cyster) i eggstokkene (ovariene). Cystedannelsen forstyrrer eggstokkenes funksjon og fører til hormonforstyrrelser. Det klassiske symptombildet består av unormal hårvekst på kropp og ansikt (hirsutisme), kviser (akne), manglende eller sparsomme menstruasjoner, barnløshet og overvekt. Tilstanden kan debutere når som helst i befruktningsdyktig alder, men for mange skjer det sent i tenårene.

Les mer om polycystisk ovariesyndrom

En av forskerne bak studien, professor Helena Teede, sier i en nyhetsmelding fra universitetet at funnene bør få konsekvenser for hvordan man behandler kvinner med denne tilstanden.

Diabetesscreening

En viktig del av sykdomsbildet ved PCOS er at det med årene oppstår forstyrrelser i forbrenningen, såkalte metabolske endringer. Det gjelder endringer i sukkeromsetningen i kroppen. Insulin virker dårligere (insulinresistens) og ganske mange får nettopp type 2-diabetes. I tillegg har mange høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Alle disse forholdene er risikofaktorer får å få hjertekarsykdom senere i livet. Foruten å behandle symptomene på PCOS er det derfor svært viktig å sette i verk tiltak som minsker risikoen for fremtidig hjertekarsykdom.

- På grunn av den store økningen i diabetes viser denne forskningen et behov for og større bevissthet rundt screening, særlig i høyrisikogrupper blant unge kvinner med PCOS, sier Helena Teede.

Kvinnene som deltok i studien var i alderen 25-28 i 2003, og ble fulgt over 9 år til fylte 34-37 år i 2012.

Teede sier at disse kvinnene var i sine beste fruktbare år, og det å ha en udiagnostisert diabetessykdom kan være alvorlig for både mor og barn.

Ønsker bedre behandling av PCOS

- Vår forskning viser at det er en klar sammenheng mellom PCOS og diabetes. Men PCOS er ikke en anerkjent risikofaktor for diabetes, og mange unge kvinner med denne tilstanden blir ikke regelmessig undersøkt for diabetes, sier hun.

- Vi trenger helt klart mer forskning på PCOS, med bedre screening, forebygging og behandling, sier hun.

PCOS rammer omtrent 5-6 prosent av kvinner i befruktningsdyktig alder. Det er økt opphopning i enkelte familier, der mor eller søstre også kan ha tilstanden.

To av tre kvinner med PCOS er overvektige. Fedmen samler seg først og fremst rundt midjen. De fleste er normalvektige frem til de får menstruasjonen. Vektøkningen inntrer som regel i fra ca. 15 års alder og utvikler seg frem til tidlig i 20-årene.

Professor Helena Teede presenterte forskningsresultatene under et fellesmøte i " International Society of Endocrinology and the Endocrine Society (ICE/ENDO)" i Chicago som ble arrangert 21 til 24 juni.

Kilder

Referanser

  1. http://monash.edu.au/news/show/young-women-with-pcos-are-five-times-more-likely-to-develop-type-2-diabetes