Nyhetsartikkel

Lager stamceller av blod

Forskere har funnet en pasientvennlig og effektiv måte å lage stamceller av blod. Dette gir mange spennende muligheter til å forske på sykdom og finne nye behandlingsmetoder.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Dette øker håpet om at forskere en dag skal kunne bruke pasienters egne celler til å behandle hjerte- og karsykdommer, skriver engelske Medical Research Council på sine nettsider1.

Studien skisserer en måte forskere kan bruke for å få cellene de trenger, til å lage multipotente stamceller (induced pluripotent stamcells = iPS) fra vanlige blodprøver.

Forskere har lett etter en passende type blodcelle som kan gjøres om til en stamcelle. Fra før av har iPS-celler blitt laget av celler fra hud eller annet vev, men dette kan kreve et kirurgisk inngrep - som en biopsi.

Praktisk og effektivt

iPS-cellene kan skapes om til hvilken som helst annen celle i kroppen, inkludert blodåreceller eller hjerteceller, ved å bruke ulike kjemikalieblandinger. Disse cellene kan brukes til å forske på sykdom, og det endelige håpet er å kunne dyrke dem i vev for å reparere skader forårsaket av hjerte- og sirkulasjonssykdom.

Forskerne sier til MRC at de er begeistret over å ha utviklet en praktisk og effektiv måte å lage stamceller på, og påpeker at å ta blodprøver er mye enklere og mer behagelig enn å måtte ta en biopsi. Blodcellene har også den fordelen at de kan fryses ned og lagres, for siden å bli omdannet til iPS-celler.

Studien ble publisert i tidsskriftet Stem Cells: Translational Medicine i slutten av november 2012.

Kilder

Referanser

  1. Stem cells created from patient`s own blood - Medical Research Council www.mrc.ac.uk