Nyhetsartikkel

Leter etter de tidligste kreftsymptomene

I mars 2011 skal et internasjonalt forskningsprosjekt samle informasjon om vanlige symptomer hos 100 000 pasienter som går til fastlegen sin. Målet er å finne ut hvem av disse som senere får kreftdiagnose.

Temaside om Korona
Denne artikkelen er mer enn to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vårt mål er å finne måter som kreftsykdommen kan oppdages tidligere på, slik at man raskt kan starte med behandling, sier Lisbeth Ellegaard i et intervju til Universitetet i Tromsø (UIT). Ellegaard er Ph.D-stipendiat ved UIT, og skal gjennomføre forskningsprosjektet sammen med Knut Holtedahl som er professor i allmennmedisin ved UIT.

500 fastleger

Det skal registreres symptomer fra over 100 000 pasienter som går til fastlegen sin, i forskningsprosjektet. Symptomene skal hentes fra pasienter som ikke har kreft fra før. 500 fastleger skal i ti dager, fra 1. mars 2011 registrere alle pasienter som kommer inn med symptomer fra mage, urinveier eller underliv. Et halvt år senere skal journalene til disse pasientene sjekkes, for å finne ut hvem som senere fikk en kreftdiagnose.

Ofte blir en kreftdiagnose oppdaget noen måneder etter at pasienten merker de første symptomene.

Internasjonal studie

Forskerne bak studien håper at mange fastleger vil delta. Målet er å rekruttere 100-200 norske leger til å delta i studien. Totalt skal samarbeidspartnere i syv land hjelpe til med å samle inn informasjonen fra leger om vanlige pasienter.

Samarbeidsprosjektet består i tillegg til forskerne fra Universitetet i Tromsø, av forskere og deltagere fra Skottland, England, Nederland, Belgia, Danmark og Sverige.

Forskerne forventer at ca. 500 av de 100 000 pasientene de innhenter informasjon om, kan ha kreft.

Vil du vite mer?