Nyhetsartikkel

Lite fordøyelig stivelse kan forebygge arvelig kreft

En studie der deltagerne hadde høy risiko for en rekke typer arvelig kreft, fant at tilskudd med lite fordøyelig (resistent) stivelse har stor forebyggende effekt.

Studien ble publisert i Cancer Prevention Research i juli 20221. Den ble også omtalt i en pressemelding publisert på nettsidene til Newcastle University2.

Deltagerne i studien var nesten 1000 personer med Lynch syndrom. Disse var bosatt i ulike land. Studien var dobbeltblindet og randomisert med 10 års oppfølging. I tillegg inngikk omfattende kreftregisterdata i opptil 20 år hos 369 deltagere.

Lynchs syndrom er en tilstand som kjennetegnes av at man har økt risiko for å utvikle kreft i tykktarmen og endetarmen, ofte i yngre alder. Tilstanden ble tidligere kalt "hereditær non-polypose colorectal cancer" (HNPCC) og skyldes at man arver en sykdomsfremkallende variant av et gen. 2-5 prosent av alle med tykktarms- og endetarmskreft kan ha Lynch syndrom.

Store forskjeller i oppfølgingstiden

Mellom 1999 og 2005 ble deltakerne tilfeldig fordelt (randomisert) til tre ulike behandlinger: aspirin, lite fordøyelig (resistent) stivelse eller placebo som ble inntatt hver dag i to år. Mot slutten av behandlingstiden var det ingen forskjell mellom deltagerne, men i oppfølgingsperioden var forskjellene betydelige.

Resultatene fra studien er nå presentert i to artikler. I den første fra 2020 sammenlignet forskerne effekten av aspirin og placebo3. I den aktuelle studien fra 2022 sammenlignet de effekten av resistent stivelse med placebo1.

Resultatene fra del 1 av studien viste at aspirin reduserte forekomsten av kreft i tykktarmen med 50 prosent3.

I delstudie 2 fant forskerne at regelmessig inntak av lite fordøyelig stivelse gjennom to år, ikke påvirket kreft i tykk- og endetarmen, men derimot reduserte kreft i andre deler av kroppen. Effekten var særlig stor på kreft i øvre del av fordøyelsessystemet, inkludert kreft i spiserøret, magesekken, galleveiene, bukspyttkjertelen og tolvfingertarmen.

Effekten ble dokumentert ti år etter at deltagerne sluttet med tilskuddet.

Reduserte risikoen med 60 prosent

- Vi fant at lite fordøyelig stivelse reduserte risikoen for en rekke krefttyper med mer enn 60 prosent. Effekten var mest tydelig i øvre del av fordøyelseskanalen, sier John Mathers, som er en av forskerne bak studien, i pressemeldingen.

Han påpeker at dette er viktig, ettersom kreft i denne delen av kroppen er vanskelig å diagnostisere og ofte blir oppdaget sent.

Lite fordøyelig stivelse

Lite fordøyelig stivelse kan tas i pulverform som tilskudd. Det finnes naturlig i erter, bønner, havre og andre stivelsesrike matvarer. Dosen som ble brukt i studien, tilsvarer å spise en delvis grønn banan om dagen (før den blir myk og moden). Stivelsen i bananene blir ikke brutt ned i øvre del av magetarmkanalen og når tykktarmen der stivelsen kan endre bakteriefloraen som finnes der.

- Vi tror at lite fordøyelig stivelse kan redusere kreftutvikling ved å endre den bakterielle nedbrytningen av gallesyre og redusere de typene gallesyre som kan skade DNA og forårsake kreft, sier Mathers.

Personer med Lynch syndrom har høy risiko for å utvikle kreft. Basert på studien anbefaler nå The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) aspirin til personer som har høy genetisk risiko for kreft.

Forfatterne understreker at det er behov for mer forskning på området. 

Kilder

Referanser

  1. Mathers JC, Elliott F, Macrae F. Cancer Prevention with Resistant Starch in Lynch Syndrome Patients in the CAPP2-Randomized Placebo Controlled Trial: Planned 10-Year Follow-up. Cancer Prevention Research 2022. aacrjournals.org
  2. Newcastle University: First trial to prove a diet supplement can prevent hereditary cancer www.ncl.ac.uk
  3. Burn J, Sheth H, Elliott F, et al. Cancer prevention with aspirin in hereditary colorectal cancer (Lynch syndrome), 10-year follow-up and registry-based 20-year data in the CAPP2 study: a double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Lancet North Am Ed 2020;395:1855–63. PMID: 32534647 PubMed