Informasjon

"Bilder" viser hvordan hjernen kontrollerer matinntaket vårt

Ved å bruke levende bilder fra hjerneskanning og en nyskapende utforming av studier, har forskere fått innsikt i hvordan hjernen kontrollerer matinntaket og hvor mette vi blir. Dette kan være nyttig ved utvikling av målrettet vektbehandling for overvektige.

Ifølge studier som er ledet av forskere fra britiske Medical Research Council (MRC), er det reguleringsmekanismer i hjernen som bestemmer hvor mye vi spiser.

Forskerne brukte peptid YY (PYY). Det er et hormon som produseres i tarmen, og som finnes naturlig i kroppen. PYY regulerer matlysten. Ved hjelp av PYY kunne forskerne undersøke hvilke områder i hjernen som er involvert i kontrollen av matinntak.

Tilført metthetshormon ga 25 prosent mindre kalorier

I studien brukte forskerne såkalte funksjonelle MR-bilder (fMRI). Dette er en type MR-bilder som fanger opp og billedliggjør aktivitet i hjernen. Disse bildene viser at PYY ikke bare retter seg mot de områdene av hjernen som kontrollerer spising, men PYY virker også i deler av hjernen som avgjør belønning og nytelse ved å spise.

Åtte normalvektige menn deltok i denne vitenskaplige studien. De fikk infusjon med enten PYY eller placebo (narremedisin) etter å ha fastet i 14 timer. En infusjon er langsom tilførsel av væske til kroppen direkte i blodet. Hjernen ble skannet mens de fikk PYY eller placebo. 30 minutter senere fikk de et måltid der de kunne spise ubegrenset med mat. Alle deltagerne ble testet to ganger med en ukes mellomrom, en gang med PYY og en gang med placebo. PYY-infusjonen reduserte matinntaket hos alle åtte. I gjennomsnitt ble kaloriinntaket redusert med 25 prosent.

Ved hjelp av fMRI kunne forskerne se at andre områder i hjernen forutsa spisemønsteret ved tilførsel av PYY.

Kan hjelpe ved utvikling av målrettet vekt-behandling

Man håper at studier som bruker fMRI, på sikt kan hjelpe til å avgjøre om medisiner eller andre tiltak kan ha effekt på apetittregulerende områder i hjernen.

Forskerne bak studien konkluderer med at studien gir innsikt i hvordan biologiske signaleffekter ikke bare påvirker hvor mette vi blir, men også gleden av å spise. Signaler som kan være avgjørende for om vi forsyner oss en ekstra gang ved matbordet eller ikke. Å forstå hvilke områder i hjernen som kontrollerer spising i ulike miljø, kan hjelpe oss å utvikle mer målrettet behandling for mennesker med vektproblemer.

Mer forskning er nødvendig for å undersøke om foreligger feil i disse regulerende mekanismene hos overvektige og undervektige mennesker, skriver MRC i en pressemelding som er lagt ut på deres nettsider i oktober 2007.

Vil du vite mer?